Rookvrije Generatie Award voor ProRail en NS

Nieuws

23 maart 2021

Stap voor stap hebben NS en ProRail alle stations rookvrij gemaakt. Een inspanning die bij Rookvrije Generatie niet onopgemerkt is gebleven. Op 22 maart werden ze beloond met de Rookvrije Generatie Award in de categorie Bedrijven.

Beloning en inspiratie

Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds vanuit de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij waarin de drie ervoor willen zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. De award dient, behalve als beloning, ook als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie. Het is de vierde keer dat de Rookvrije Generatie Award werd uitgereikt.

  • Rookzones zijn inmiddels verleden tijd op stations
    Rookzones zijn inmiddels verleden tijd op stations
  • Toen roken nog gewoon was; peuken op het perron
    Toen roken nog gewoon was; peuken op het perron
  • Alle stations zijn nu rookvrij
    Alle stations zijn nu rookvrij

Grandioze prestatie

Karlien Kleissen van ProRail Stations en Frank Smits van NS Stations ontvingen de Award op 22 maart uit handen van Michael Rutgers, directeur van het Longfonds en voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Volgens het juryrapport hebben ProRail en NS met de intensieve samenwerking om de stations volledig rookvrij te maken een grandioze prestatie geleverd die een mooi voorbeeld is voor de rest van de OV-sector.

Rookvrije initiatieven konden zich zelf aanmelden voor de Award, maar ook het publiek kon bedrijven aanmelden. Publieksstemmen via de website telden voor de helft mee, de andere helft werd toegekend door de vakjury. In totaal waren er zeven awards voor verschillende categorieën.

Het laat zien dat wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen.

Karlien Kleissen programmamanager stations bij ProRail

Stations stapsgewijs rookvrij

Het rookvrij maken van de stations verliep in fasen. Eerst bepaalden NS en ProRail samen een ingangsdatum die ze aan onder meer stationswinkels, gemeenten en belangenverenigingen lieten weten. In april 2020 stopte NS met de verkoop van rook- en tabakswaren in winkels als de Kiosk en de StationsHuiskamer. Op 1 januari volgden de AH to Go’s.

ProRail ontmantelde alle rookzones op de perrons. De 330 rookpalen, 120 asbaktegels en 200 bewegwijzeringsborden werden verwijderd en op alle huisregelborden staat nu dat de stations rookvrij zijn. De laatste rookpaal is op 1 oktober 2020 door NS en ProRail aan het Spoorwegmuseum geschonken.

Trots

“Ik ben trots op deze award”, zegt Karlien Kleissen Programmamanger Stations van van ProRail. “Net zoals ik trots ben dat NS en ProRail in zo’n korte tijd de stations rookvrij hebben weten te maken. Het laat zien dat wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid tegenwoordig voelen. Het gaat niet alleen meer om veilig en betrouwbaar vervoer, maar ook om het welzijn van mensen en een prettig verblijf op onze stations.” 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers