Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Treinuitval door personeelstekort

Nieuws

2 november 2021

Helaas hebben we vanwege personele problemen opnieuw moeten besluiten om geen treinen te laten rijden tussen Arnhem en Utrecht, tussen Ede-Wageningen en Barneveld Centrum en tussen Maarn en Rhenen. Dit geldt voor woensdag 3 november van 06:30 uur tot 15:00 uur. Ook dinsdag hadden we te maken met uitval van treinen.

Update: er rijden toch treinen!

Personeelstekort

ProRail kampt al geruime tijd met een personeelstekort bij verkeersleiding. Helaas hebben we nu na de zomerperiode opnieuw moeten besluiten treinen niet te laten rijden. Onze verkeersleiders zorgen ervoor dat treinen veilig kunnen rijden. We hebben er ongeveer 750 nodig om de roosters op een goede manier rond te krijgen.

Op dit moment zijn er zestig vacatures. Bij onderbezetting moet ProRail ervoor kiezen om minder treinen te laten rijden, omdat er onvoldoende collega’s zijn die de veiligheid bij normale drukte kunnen waarborgen. ProRail vindt dit erg vervelend voor reizigers en vervoerders, maar ook voor onze collega's die de roosterdruk dagelijks ervaren.  

Hetzelfde traject


Dat het de afgelopen dagen om hetzelfde traject gaat maakt het voor de reizigers en vervoerders extra vervelend. Dit heeft te maken met het feit dat verkeersleiders expliciete kennis moeten hebben van de trajecten waarop ze werken. Niet elke verkeersleider kan op alle trajecten ingezet worden. 

Lange termijnoplossingen

We doen wat in onze macht ligt om deze tekorten tegen te gaan. We vragen veel flexibiliteit van onze collega’s. Zo leveren zij geregeld vrije dagen in of draaien ze extra diensten. Om de tekorten tegen te gaan heeft ProRail onder meer het budget voor werving en selectie verachtvoudigd. We zijn blij dat we zien dat de klassen van de opleiding voller raken en dat ook het slagingspercentage van die opleiding is gestegen van 50 procent naar 70 procent. 

Korte termijnoplossingen

ProRail kijkt op de korte termijn ook naar oplossingen. Daarvoor hebben we onlangs nog een oproep aan oud-verkeersleiders gedaan. We hebben ze gevraagd of ze, wanneer nodig, eventueel bij willen springen op hun oude plek. Daarnaast hebben we recent gepensioneerden hetzelfde gevraagd. Op deze manier hebben we al meerdere keren gaten op kunnen vullen.

We betreuren het dat we opnieuw hebben moeten besluiten om treinen uit te laten vallen, maar kunnen ook niet garanderen dat het niet meer gebeurt. Helaas weten wij vaak pas laat dat we een dienst niet kunnen vullen. Bijvoorbeeld doordat een verkeersleider opeens ziek is geworden. Hierdoor kunnen we pas laat vervoerders en reizigers informeren. En dat betreuren wij. Ons advies aan reizigers is om de reisinformatie van de vervoerders goed in de gaten te houden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers