Twee ingangen station Lelystad Centrum sluiten om betere veiligheid

Nieuws

28 februari 2023

NS en ProRail sluiten per 7 maart twee afgelegen ingangen van station Lelystad Centrum. De vier andere ingangen blijven gewoon in gebruik. De ingangen die sluiten bevinden zich in de onderdoorgang, aan de Visarenddreef. Reizigers gebruiken deze weinig maar er komt wel veel overlast uit voort.

Veiliger

Overlastgevers en reizigers zonder geldig vervoerbewijs maken misbruik van deze afgelegen ingangen. Te vaak is dat aanleiding voor verbale of fysieke agressie in de trein of op het station. Met het sluiten van de twee ingangen willen NS en ProRail dergelijke incidenten voorkomen en het veiligheidsgevoel van reizigers en collega’s verbeteren. 

Maatregel na proef

Na de sluiting maken alle reizigers gebruik van de vier ingangen waar meer sociale controle en toezicht is. We troffen al eerder maatregelen: voerden gerichte controleacties uit en breidden het cameratoezicht uit. Daarnaast sloten NS en ProRail de toegangen in de onderdoorgang al een aantal maanden op proef. Dit bleek succesvol: het aantal incidenten halveerde. Na heropening zagen we het aantal incidenten weer stijgen.

De gemeente Lelystad en de politie steunen de maatregel vanuit de gezamenlijke ambitie om de veiligheid op het station en in het stationsgebied van Lelystad te bevorderen. Vorig jaar sloten NS en ProRail ook een ingang van station Nijmegen met als doel de sociale veiligheid te verbeteren. De twee ingangen van station Lelystad sluiten per 7 maart 2023. Er is geen intentie om de ingangen in de toekomst opnieuw te openen.  

Veiligheid op stations

Veiligheid voor reizigers en medewerkers staat voor NS en ProRail voorop. Zowel in de treinen als op of rondom het station. Reizen zonder geldig vervoerbewijs is een van de grootste aanleidingen voor verbale en fysieke agressie in de trein.

Meer over veiligheid op stations Meer over veiligheid op stations

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers