Update over de platanen aan Boschveldweg in ‘s-Hertogenbosch

Nieuws

23 december 2021

ProRail heeft de resultaten van het onderzoek naar een nieuwe plek voor de ondergrondse trillingwerende constructie (TROC) bij de Boschveldweg verzonden naar de gemeente ’s-Hertogenbosch. Uit dit onderzoek blijkt dat de wand langs het spoor aan de Boschveldweg zo kan worden geplaatst dat van de 27 platanen, die gekapt zouden moeten worden, de meeste bomen kunnen blijven staan.

Niet zeker

Van vijf platanen is dit nu nog niet zeker. Maar ze worden zeker niet op voorhand gekapt. Deze vijf staan dichtbij de geplande wand. Of ze kunnen blijven staan, kan pas worden beoordeeld tijdens het voorbereiden en plaatsen van de wand. Verwachting is dat de wand tussen 2025 en 2028 wordt geplaatst.

Andere locatie van de wand

In 2020 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een besluit genomen over het tracé voor het project PHS Meteren - Boxtel. Onderdeel daarvan is dat er meer goederentreinen door ’s-Hertogenbosch gaan rijden. Dat betekent dat bewoners aan de Boschveldweg te maken kunnen krijgen met meer trillingen. Om dat te voorkomen, moet er een ondergrondse wand komen.

In het besluit staat deze wand op de plek waar nu 27 platanen staan. Deze zouden dan gekapt moeten worden. Aan de hele straat staan 34 platanen. De bewoners van de Boschveldweg en de gemeente wilden de bomen behouden. Gemeente ’s-Hertogenbosch en ProRail zijn hierover in gesprek gegaan met het ministerie. We hebben gekeken naar een andere locatie voor de wand. En dat is gelukt.

Onderzoek ProRail

ProRail concludeert dat de wand dichter bij het spoor kan komen. Daarvoor moeten er wel gebouwen op het terrein van NS worden gesloopt. NS moet hiervoor nog toestemming geven. Alleen ter hoogte van het relaishuis kan de wand niet dicht bij het spoor worden geplaatst. In dat relaishuis zitten de technische installaties van de aan- en besturing van het naast gelegen spoor. Het relaishuis kan dus niet worden gesloopt. Op dat stuk komt de wand dichter bij de weg te liggen. En daar staan de 5 platanen.

Komende periode gaan de gemeente ’s-Hertogenbosch, NS en het ministerie verdere afspraken met elkaar maken. Het is aan het ministerie om daarna een definitief besluit te nemen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers