Verbetermaatregelen voor Zwolle-Enschede gestart

Nieuws

20 december 2023

De uitvoering van het project Verbetermaatregelen Zwolle-Enschede is woensdag 20 december gestart. ProRail werkt hierin samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Overijssel, de gemeente Raalte en NS. Met het aansnijden van een stuk taart op het Zwolse regiokantoor van ProRail bekrachtigden de aanwezige bestuurders de samenwerking.

Gezamenlijke inzet

Dat we de uitvoering nu al kunnen vieren, ligt volgens Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail, aan de enorme inzet van alle partijen. Danou: “De afgelopen jaren hebben we er alles aan gedaan om hier te komen. Een bijzonder project waarin we samen zorgen voor een spoor dat klaar is voor de toekomst, drie minuten rijtijdwinst én een upgrade van de stations Heino en Raalte. Ik wil het ministerie, de provincie Overijssel, de gemeente Raalte, NS en ook de omgeving enorm bedanken voor hun inzet.”

Omwonenden van de stations in Heino en Raalte hebben hun visie en ideeën gedeeld tijdens een klankbordgroep in de ontwerpfase. Verschillende plannen zijn meegenomen in de definitieve ontwerpen van de nieuwe stations.

V.l.n.r.: Maarten Haverkamp (regiodirecteur Noord-Oost NS), Ben Nijboer (wethouder gemeente Raalte), Danou Veenhof (regiodirecteur Noord-Oost ProRail), Martijn Dadema (gedeputeerde provincie Overijssel), Chris Hoogeveen (CEO Keolis Nederland).
V.l.n.r.: Maarten Haverkamp (regiodirecteur Noord-Oost NS), Ben Nijboer (wethouder gemeente Raalte), Danou Veenhof (regiodirecteur Noord-Oost ProRail), Martijn Dadema (gedeputeerde provincie Overijssel), Chris Hoogeveen (CEO Keolis Nederland).

Twee delen, één project

Het project bestaat uit twee delen. Het deel Wierden en het deel Zwolle-Nijverdal hebben een eigen uitvoeringsperiode. De werkzaamheden in Wierden worden in het najaar van 2024 uitgevoerd. De overweg aan de Hexelseweg krijgt een nieuwe STRAIL-bevloering met rubberen wegplaten tussen de sporen. Dit type bevloering zorgt voor minder trillingen wanneer treinen passeren. Ook vernieuwen we de treinbeveiliging en bouwen we de wisselverwarming om van gas naar elektrisch. Dit is een stuk duurzamer. Verschillende wissels worden aangepast, zodat treinen sneller en soepeler kunnen aankomen en vertrekken.

Tussen Zwolle en Nijverdal voeren we verschillende soorten werkzaamheden uit op meerdere plekken. Ook hier maken we ‘werk met werk’. De stations van Heino en Raalte krijgen een upgrade. Daarnaast vernieuwen we de treinbeveiliging en optimaliseren we de treinbeveiliging. Dat doen we door het verplaatsen van seinen en borden. We vernieuwen op verschillende plekken het spoor, ballast en dwarsliggers.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Een bijzonder project waarin we samen zorgen voor een spoor dat klaar is voor de toekomst.

Danou Veenhof regiodirecteur bij ProRail

Een flinke verbetering

Wethouder Ben Nijboer onderstreept het belang van de samenwerking voor zijn gemeente Raalte: “We zijn ontzettend blij met de samenwerking. De stations in Raalte en Heino gaan er flink op vooruit. Er komen zijperrons, extra parkeerplekken voor auto’s en fietsen en groene stationspleinen. Ook worden de verkeerssituaties rondom de stations veiliger en overzichtelijker. Door de werkzaamheden te combineren zijn we straks in één keer klaar.”

Gedeputeerde Martijn Dadema van de provincie Overijssel benadrukt dat met deze nieuwe investeringen de verbinding tussen Zwolle en Enschede nog beter wordt. “Niet alleen de reistijd wordt korter, we vergroten ook de betrouwbaarheid van het spoor. Bovendien zetten we hiermee weer een goede stap in de richting van onze ambitie: deze verbinding verder uitbouwen naar een hoogwaardige verbinding Zwolle-Twente-Münster.”

Overwegveiligheid

In Heino en Raalte komen de beide stationsoverpaden te vervallen. In Heino heffen we een WILO op. Een WILO is een zeldzaam type overweg waarbij het verkeer alleen met een knipperlicht wordt gewaarschuwd. En we heffen de laatste onbeveiligde overweg op het traject Zwolle-Nijverdal op. De werkzaamheden op en rondom de stations van Heino en Raalte starten in 2025.

Lees meer over niet beveiligde overwegen Lees meer over niet beveiligde overwegen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers