Zwolle-Enschede : Verbeter­maatregelen treindienst

De Blauwnet treindienst tussen Zwolle en Enschede verder verbeteren. Dat is het doel het project Verbetermaatregelen Zwolle - Enschede. ProRail werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Overijssel en de gemeente Raalte aan dit project.

Locatie
Zwolle - Enschede
Startdatum
2020
Einddatum
2025

Verbetermaatregelen

Op de spoorlijn tussen Zwolle en Wierden zijn verbeteringen mogelijk voor de stiptheid en de snelheid van de treindienst Zwolle - Enschede. Zo moet de intercitytrein op enkele locaties sterk afremmen. Aanpassingen aan het spoor en de beveiliging kunnen ervoor zorgen dat deze trein meer op snelheid kan blijven rijden. De aanpassingen zorgen ervoor dat de Intercity tussen Zwolle en Enschede drie minuten sneller kan rijden.

Nieuwe stationsomgeving Heino en Raalte

De stations van Heino en Raalte zijn te klein voor het toenemende aantal reizigers. De stations krijgen beide twee zijperrons en nieuw stationsmeubilair. Zo ontstaat meer ruimte voor de reizigers. Beide stations krijgen een uitbreiding van het P+R terrein en het aantal fietsparkeerplekken neemt toe. Ook de gebieden rondom de stations krijgen een metamorfose.

Lees meer over de aanpassingen Lees meer over de aanpassingen

 • De voorlopig vastgestelde plattegrond van station Heino
  De voorlopig vastgestelde plattegrond van station Heino
 • Een impressie vanaf de zuidzijde van station Heino
  Een impressie vanaf de zuidzijde van station Heino
 • De voorlopig vastgestelde plattegrond van station Raalte
  De voorlopig vastgestelde plattegrond van station Raalte
 • Een impressie van de nieuwe stationstunnel van station Raalte
  Een impressie van de nieuwe stationstunnel van station Raalte

Globale planning

In het derde kwartaal van 2021 is de verkenningsfase afgerond. Eind 2022 zijn de plannen voor de stations Heino en Raalte voorgelegd aan de omgeving. In 2023 start het aanbestedingstraject. De eerste werkzaamheden voor dit project vinden in 2024 plaats. De verbouwing van de stations Heino en Raalte zal naar verwachting in 2025 starten.

Locaties

We werken op verschillende locaties. Zo passen we in Wierden wissels aan en in Zwolle passen we seinen aan. Daarmee kunnen de treinen sneller het station binnenrijden. De stations Heino en Raalte krijgen beide twee zijperrons in plaats van de huidige eilandperrons. Verder wordt er nieuw stationsmeubilair geplaatst en krijgen reizigers meer ruimte. Treinen hoeven bij station Heino straks niet meer af te remmen.

Overzichtskaart locaties

Foto: Jan Derk Remmers, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers