Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Oldenzaal : Aanpassingen station Oldenzaal (Project gerealiseerd)

Om de reistijd van de Intercity Berlijn tussen Amsterdam en Berlijn op korte termijn te versnellen hebben we station Oldenzaal aangepast. We bouwden aan de noordkant van het station een nieuw stuk spoor en een extra perron. Hierdoor is er ruimte voor de Intercity Berlijn om sneller door te rijden.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 11 december 2023.
Locatie
Oldenzaal
Startdatum
2023
Einddatum
2023

Ruimte voor Intercity Berlijn

ProRail werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS en Duitse partners aan het versnellen van de treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Vanaf 10 december 2023 is de reistijd met een half uur verkort. Hiermee dragen we bij aan de ambitie om internationaal personenvervoer per spoor te verbeteren. Hiervoor hebben we onder meer aanpassingen gedaan in Oldenzaal.

Meer maatregelen voor Intercity Berlijn

Nieuw spoor en perron

Om de reistijd van de Intercity Berlijn te verkorten was het nodig dat deze kon doorrijden over het doorgaande spoor bij station Oldenzaal. Dit kon niet, omdat de stoptrein Zutphen-Hengelo-Oldenzaal daar vier minuten stil stond om van rijrichting te wisselen. Precies op het moment dat de Intercity Berlijn daar in de nieuwe dienstregeling moest passeren.

Het was geen optie om de regionale stoptrein op andere tijden te laten rijden. Daarmee zou de overstap voor reizigers in Hengelo en Zutphen verloren gaan. We bouwden daarom in Oldenzaal een nieuw stuk spoor en perron waar de stoptrein stil kan staan. Zo kwam het doorgaande spoor vrij voor de Intercity Berlijn.

Het nieuwe spoor en perron liggen aan de oostzijde van het stationsgebouw. Ter hoogte van het busstation, tussen het bestaande spoor en het busstation in. Het stuk spoor van 130 meter ligt naast het bestaande spoor 1 en is met een wissel aangesloten. Het nieuwe perron is met een pad aangesloten op het bestaande perron van spoor 1. Reizigers kunnen het nieuwe perron dus op en af via het bestaande perron van spoor 1. Maar dit is ook mogelijk via een trap en hellingbaan vanaf het busstation.

Sneller

De Intercity Berlijn rijdt in Oldenzaal nu ook sneller op het doorgaande spoor. In plaats van 70 kilometer per uur rijdt deze 80 kilometer per uur. Hiermee zorgen we ervoor dat de Intercity Berlijn op tijd in Hengelo aankomt.

Gerelateerd nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers