Oldenzaal : Aanpassingen station Oldenzaal

Om de reistijd van de Intercity Berlijn tussen Amsterdam en Berlijn op korte termijn te versnellen passen we station Oldenzaal aan. We bouwen aan de noordkant van het station een nieuw stuk spoor en een extra perron. Hierdoor komt er ruimte voor de Intercity Berlijn om sneller door te rijden.

Locatie
Oldenzaal
Startdatum
2023
Einddatum
2023

Ruimte voor Intercity Berlijn

ProRail werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS en Duitse partners aan het versnellen van de treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Door vanaf 10 december 2023 de reistijd met een half uur te verkorten, dragen we bij aan de ambitie om internationaal personenvervoer per spoor te verbeteren. Hiervoor zijn onder meer aanpassingen nodig in Oldenzaal.

Meer maatregelen voor Intercity Berlijn

Nieuw spoor en perron

Om de reistijd van de Intercity Berlijn te verkorten is het nodig dat deze kan doorrijden over het doorgaande spoor bij station Oldenzaal. Nu kan dit niet, omdat de stoptrein Zutphen-Hengelo-Oldenzaal daar vier minuten stil staat om van rijrichting te wisselen. Precies op het moment dat de Intercity Berlijn daar in de nieuwe dienstregeling moet passeren.

Het is geen optie om de regionale stoptrein op andere tijden te laten rijden. Daarmee zou de overstap voor reizigers in Hengelo en Zutphen verloren gaan. We bouwen daarom in Oldenzaal een nieuw stuk spoor en perron waar de stoptrein stil kan staan. Zo komt het doorgaande spoor vrij voor de Intercity Berlijn.

Het nieuwe spoor en perron komen aan de oostzijde van het stationsgebouw. Ter hoogte van het busstation, tussen het bestaande spoor en het busstation in. Het stuk spoor van 130 meter komt naast het bestaande spoor 1 en wordt met een wissel aangesloten. Het nieuwe perron wordt met een pad aangesloten op het bestaande perron van spoor 1. Reizigers kunnen het nieuwe perron dus op en af via het bestaande perron van spoor 1. Maar dit is ook mogelijk via een trap en hellingbaan vanaf het busstation.

Sneller

De Intercity Berlijn gaat in Oldenzaal ook sneller rijden op het doorgaande spoor. In plaats van 70 kilometer per uur rijdt deze vanaf 10 december 2023 80 kilometer per uur. Hiermee zorgen we ervoor dat de Intercity Berlijn op tijd in Hengelo aankomt.

Planning

De voorbereidende werkzaamheden zijn in juni 2023 gestart. Op 10 december 2023 gaat de nieuwe dienstregeling in. Dan nemen we het nieuwe spoor en perron in gebruik.

In de periode van 17 november (01:00 uur) tot en met woensdag 22 november (05:00 uur) werken we dag en nacht aan het spoor in Oldenzaal. Op die momenten is geen treinverkeer mogelijk van en naar Oldenzaal. Buiten deze periode werken we ook aan het spoor, maar blijven de treinen rijden. Natuurlijk proberen we hinder voor reizigers en omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

Gerelateerd nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers