Sneltrein Groningen - Winschoten

Vanaf december 2020 rijden er tussen Groningen en Winschoten sneltreinen in de spits. De extra treinen zorgen voor meer spreiding van de reizigers. Hiermee neemt de reistijd af en de kans op een zitplaats toe. Met de trein ben je negen minuten korter onderweg tussen Groningen en Winschoten. De sneltreinen stoppen op station Groningen, Groningen Europapark, Scheemda en Winschoten.

Aanpassingen sporen en stations

Voordat de sneltreinen kunnen gaan rijden, voeren we eerst maatregelen uit aan het spoor. Ook vinden er aanpassingen aan stations plaats. Tussen Hoogezand-Sappemeer en Zuidbroek passen we de seinen aan. Hierdoor kunnen treinen op kortere afstand van elkaar rijden.
Op station Zuidbroek verwijderen we oude sporen en verlengen we de perrons. Ook verbreden we het middenperron. Nieuwe wissels zorgen er voor dat de doorgaande treinen minder af hoeven te remmen.

Op station Scheemda zullen treinen elkaar gaan kruisen. Het huidige middenperron is te smal voor het aantal reizigers dat er gebruik van zal maken. Daarom bouwen we aan de noordzijde van het spoor een nieuw (zij-)perron. Het huidige middenperron (of eilandperron) verandert dan ook in een zijperron. Bovendien verlengen we dit perron iets, zodat hier ook langere treinen kunnen rijden. Het bestaande overpad naar het perron wordt beveiligd met spoorbomen. 

Verbeteren veiligheid op overwegen

Behalve het overpad van station Scheemda, verbeteren we ook de veiligheid op andere overwegen op dit traject. De Noorderzanddijk in Groningen krijgt een beveiligingsinstallatie met spoorbomen. Bij de Kerkstraat in Hoogezand plaatsen we bij het voetpad extra spoorbomen, net als bij de Halteweg in Scheemda. Ook wordt de Vogelzangsterweg in Scheemda voorzien van beveiliging met spoorbomen.  

Spoorplan Noord-Nederland

Het project maakt onderdeel uit van het Spoorplan Noord-Nederland. Door dit Spoorplan nemen de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toe, waardoor er snellere verbindingen in de regio en van en naar de Randstad ontstaan.  

Wunderline

De aanpassingen aan het spoor voor de sneltrein Groningen Winschoten zijn ook noodzakelijk voor de toekomstige snelle verbinding tussen Groningen en Bremen, de Wunderline. Provincie Groningen, Land Nedersaksen en de stad Bremen willen samen een impuls geven aan de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van de noordelijke grensregio's in Nederland en Duitsland. Goed openbaar vervoer is daarbij essentieel. 
Met de Wunderline is er eind 2024 een sneller en comfortabele treinverbinding waarmee je in iets meer dan twee uur van Bremen naar Groningen reist. Een goed alternatief voor de auto.

Financiering

De werkzaamheden ten behoeve van de sneltrein Groningen Winschoten worden in opdracht van de provincie Groningen uitgevoerd. Het project wordt gefinancierd door de provincie Groningen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en, omdat de werkzaamheden ook noodzakelijk zijn voor de Wunderline, door de Europese Unie.

Het laatste nieuws

Sporen weg in Zuidbroek

De oude situatie bij station Zuidbroek
De oude situatie bij station Zuidbroek
In de nacht van 11 op 12 september koppelden we de oude zijsporen op station Zuidbroek af van het hoofdspoor Groningen-Winschoten. Dit was het startmoment om de oude sporen te verwijderen. Inmiddels zijn de sporen weg en ontstaat er ruimte voor de verbreding van het middenperron en de nieuwe wissels.
Gepubliceerd op

Start spoorwerk voor sneltrein Groningen-Winschoten

Treinen op station Winschoten
Vanaf station Winschoten wordt de reistijd naar Groningen 9 minuten korter.
Vanaf december 2020 rijden er in de spits naast stoptreinen ook sneltreinen tussen Groningen en Winschoten. Hiermee gaan de reismogelijkheden in de spits van twee naar vier keer per uur. Met de extra treinen gaat de reis tussen de beide plaatsen ook sneller en zijn er voor reizigers meer zitplaatsen. Zo ontstaat er een nog betere verbinding tussen regio en stad. ProRail past hiervoor de sporen en stations aan. We verbeteren ook de veiligheid van overwegen op het traject. Komende week starten werkzaamheden bij station Zuidbroek.
Gepubliceerd op

Contact

Heb je een vraag of een opmerking? Neem dan contact op met onze afdeling Publieksvoorlichting. Zij helpen je graag verder.