Station Eindhoven

Het rijksmonument station Eindhoven is geopend in 1956. In zijn oude vorm kon het station het verwachte aantal reizigers van 115.000 per dag in 2020 niet aan. Daarom is het verbouwd. Tegelijkertijd is de toegankelijkheid verbeterd.

Nieuwe reizigerspassage

Eindhoven heeft inmiddels een nieuwe, 13 meter brede reizigerspassage, waardoor de stationscapaciteit is verdubbeld. De passage biedt alle voorzieningen voor reizigers en is de nieuwe, doorgaande route. In de passage zijn extra trappen, roltrappen en liften aangebracht.

De oude tunnel is na de verbouwing geen doorgaande route meer maar is gerenoveerd en is met doorgangen verbonden met de nieuwe passage.

Oorspronkelijke uitstraling

Station Eindhoven is een rijksmonument, gebouwd tijdens de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. We hebben het station verbouwd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. De vele authentieke details zijn bij de verbouwing behouden of terug gebracht. We hebben ruimte gemaakt binnen de monumentale bebouwing, maar aan de buitenzijde van het station is feitelijk niets veranderd.

Ook de stationshallen zijn aangepakt. De Noordhal heeft dezelfde look en feel als de nieuwe passage. De Zuidhal is in ere hersteld, zoals bedoeld door de architect in het originele ontwerp. In het voormalige restaurant aan de centrumzijde komt een StationsHuiskamer om prettig te wachten, te werken en elkaar te ontmoeten.

Gereed in 2018

De bouw is begonnen in 2013. Vanaf eind 2015 kunnen de reizigers de nieuwe passage gebruiken. Eind 2017 heeft ProRail haar werkzaamheden afgerond. NS is toen verder gegaan met de renovatie van de stationshallen.
In maart 2018 vieren we de feestelijk opening van station Eindhoven.

ProRail heeft station Eindhoven verbouwd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en NS.

Nieuws

Video: Terugblik opening station Eindhoven

Onder grote belangstelling van Eindhovenaren, genodigden, journalisten en toevallige passanten werd donderdagmiddag het vernieuwde station Eindhoven geopend. In de prachtig gerestaureerde zuidhal gaven CEO Pier Eringa van ProRail, staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS bestuurslid Susi Zijderveld, burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant een druk op de knop. Maar ook elders op het station waren er feestelijk activiteiten.
Gepubliceerd op

Vernieuwde station Eindhoven feestelijk geopend!

Opening station Eindhoven
Opening station Eindhoven
Het vernieuwde station Eindhoven is vanmiddag officieel geopend. Dat gebeurde met een muzikale openingshandeling door staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS bestuurslid Susi Zijderveld, president-directeur Pier Eringa van ProRail, burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant.
Gepubliceerd op

Programma feestelijke opening

Programma opening
Morgen, donderdag 22 maart, wordt station Eindhoven officieel geopend. Na vijf jaar keihard werken is het vernieuwde station in Eindhoven klaar om feestelijk te worden geopend. Onder de kap is een geheel nieuwe reizigerspassage verrezen waar reizigers op een comfortabele manier van en naar de perrons kunnen. Tegelijkertijd is in de oude tunnel en de stationshal juist het monumentale karakter versterkt door authentieke elementen weer terug te brengen. NS, ProRail en de gemeente Eindhoven nodigen u graag uit om bij de officiële opening aanwezig te zijn.
Gepubliceerd op

Planning

2018

  • 22 maart: opening station

Contact