Eindhoven : Verbouwing station Eindhoven Centraal (Project gerealiseerd)

Het rijksmonument station Eindhoven Centraal is geopend in 1956. In zijn oude vorm kon het station het verwachte aantal reizigers van 115.000 per dag in 2020 niet aan. Daarom is het station in 2018 verbouwd. Tegelijkertijd is de toegankelijkheid verbeterd. Samen met de naamswijziging naar Eindhoven Centraal in 2020 zorgt dit voor een station dat klaar is voor de toekomst. 

Locatie
Eindhoven
Startdatum
2013
Einddatum
2018

Eindhoven Centraal: een station klaar voor de toekomst

Station Eindhoven Centraal heeft inmiddels een 13 meter brede reizigerspassage, waardoor de stationscapaciteit in 2018 werd verdubbeld. De passage biedt alle voorzieningen voor reizigers en is de nieuwe, doorgaande route. In de passage zijn extra trappen, roltrappen en liften aangebracht.

De oude tunnel is na de renovatie geen doorgaande route meer, maar door middel van doorgangen verbonden met de nieuwe passage. Om ervoor te zorgen dat reizigers ook hun fiets makkelijk kunnen parkeren, werken we op dit moment nog aan de realisatie van twee nieuwe fietsenstallingen.

 • station Eindhoven Centraal vanuit de lucht
  Station Eindhoven Centraal vanuit de lucht
 • Onthulling nieuwe stationsnaam Eindhoven Centraal
  Onthulling nieuwe stationsnaam Eindhoven Centraal
 • vooraanzicht Eindhoven Centraal
  vooraanzicht Eindhoven Centraal
 • Spoor 2
  Spoor 2

Verbouwing met oog voor historie

Station Eindhoven is een rijksmonument, gebouwd tijdens de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Samen met NS hebben we het station verbouwd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. De vele authentieke details zijn bij de verbouwing behouden of teruggebracht. We hebben ruimte gemaakt binnen de monumentale bebouwing. Aan de buitenzijde van het station is feitelijk niets veranderd.

Stationshallen

Ook de stationshallen zijn aangepakt. De Noordhal heeft dezelfde uitstraling als de nieuwe passage. De Zuidhal is in ere hersteld, zoals bedoeld door de architect in het originele ontwerp. 

ProRail heeft station Eindhoven Centraal verbouwd in opdracht van het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en NS. De renovatie van de stationshallen is door de NS uitgevoerd.

Feestelijke opening

De bouw is begonnen in 2013. Vanaf eind 2015 kunnen de reizigers de nieuwe passage gebruiken. ProRail rondde zijn werkzaamheden eind 2017 af. Daarna is NS verder gegaan met de renovatie van de stationshallen. In maart 2018 vierden we samen de feestelijk opening van het vernieuwde station Eindhoven.

Bekijk de opening terug

Meer ruimte voor de fiets

Nu er genoeg ruimte is voor de reizigers in het station, is het tijd om ervoor te zorgen dat er ook de genoeg plaats is voor alle fietsen. Daarom breiden we de fietsenstallingen in Eindhoven op twee locaties uit. Aan de noordzijde komt een nieuwe fietsenstalling naast het busstation. En aan de zuidzijde komt een ondergrondse fietsenstalling, onder het stationsplein. Als de stallingen af zijn, hebben we in Eindhoven plek voor ruim 10.000 fietsen (drie keer zo veel als nu). Kijk voor alle actuele informatie over de bouw van deze fietsenstallingen op de projectpagina

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers