Station van de toekomst

Vroeger kon je met gemak jouw reis door de tijd voor de komende twintig jaar uitstippelen. Dat is vandaag de dag heel anders. De toekomst wordt steeds veranderlijker en onze rol hierin steeds groter. Gevoed door technologische mogelijkheden die exponentieel hard groeien, verandert alles om ons heen nu sneller dan ooit tevoren.
Station Utrecht Centraal

Toekomstperspectief

We maken nu een spannende reis naar een nieuwe wereld. Een wereld waarin alles mogelijk lijkt. Maar waarin we ons ook steeds bewuster worden van het feit dat onze huidige manier van consumeren niet vol te houden is. We zitten op het spoor van een grootschalige verandering. In een transitie naar een gasloos tijdperk, waarin afval onze nieuwe grondstoffen wordt en waarin we steeds gezonder en comfortabeler willen leven. En al deze transities hebben impact op de wijze waarop wij samenleven.

Groei van technologische mogelijkheden 

Dit stelt andere eisen aan het reizen. Reizen is niet meer alleen een míddel om ergens te komen. Het wordt een verlengstuk van ons leven. De groei van technologische mogelijkheden zorgt ervoor dat dit ook mogelijk wordt. In een wereld die wordt gedomineerd door snelheid en vluchtigheid, en waarin de grenzen tussen werk en privé vervagen, zorgt technologie ervoor dat we onze tijd zo slim en betekenisvol mogelijk in kunnen zetten.

Rol voor de maatschappij

Dat is de context waarin ProRail nadenkt over haar rol in de toekomst. En over de veranderende functie van het spoorwegnet en de stations in de nieuwe maatschappij. Over het station van de toekomst denken we actief na. Deze uitgave is een weergave van ons denkwerk. Het bevat onder meer de voorbeelden die ons inspireren en onze visie op het station van de toekomst. We blikken hierin vooruit op de toekomst. En we kijken praktisch naar wat we nu moeten doen om over 5 jaar de eerste contouren van het Station van de Toekomst vorm te geven. Samen bepalen wij het beeld van onze toekomst.

Lees verder in de magazines PDF iconmagazine - station NXT - stations van de toekomst

 

Magazine Station NXT