Lijstjes : Werkzaamheden in 2023

ProRail werkt dit jaar vaker en langer op verschillende plekken op en rond het spoor. Dat doen we om het in een goede conditie te houden en om het klaar te maken voor de toekomst. Maar er liggen uitdagingen op de loer. Denk aan tekorten (materiaal en personeel) en de stikstofcrisis. Het is daarom niet altijd zeker of we kunnen doen wat we hebben gepland.

Geplande projecten

Hoewel werkzaamheden soms al jaren van te voren worden ingepland, is het niet altijd zeker of gaat zoals wij hebben bedacht. Als we af moeten wijken van de plannen, dan informeren wij en de vervoerder daar over.

Actuele werkzaamheden Actuele werkzaamheden

Lees meer over de uitdagingen Lees meer over de uitdagingen

Hieronder staan een aantal grote projecten die we in 2023 gaan uitvoeren en die zorgen voor veel impact bij reizigers en omwonenden.  

Apeldoorn

21-07 t/m 07-08

Met de werkzaamheden aan station Apeldoorn maken we het station klaar voor de toekomst. De wissels, de wisselverwarming en een aantal sporen zijn aan het einde van hun technische levensduur en daarom aan vervanging toe. We passen het ontwerp van de sporen aan, zodat treinen straks sneller en soepeler kunnen doorrijden. Daarvoor is het ook nodig om de perrons aan te passen. Al dit werk doen we zo duurzaam mogelijk, door zo veel mogelijk gebruik te maken van elektrisch gereedschap en materieel.

Hoogeveen

08-06 t/m 21-06

Vorig jaar mei begonnen we met grootschalige werkzaamheden bij Hoogeveen. Vanwege materiaaltekort lukte het niet de werkzaamheden aan de spoorboog in een keer af te maken. ProRail rondt nu in juni 2023 de werkzaamheden aan de spoorboog bij Hoogeveen af. Hierdoor rijden er twee weken lang bussen in plaats van treinen op het traject tussen Assen en Meppel.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Zevenbergen

30-09 t/m 10-10

In Zevenbergen werken we aan een grootschalige vernieuwing van het spoor. Dit betekent dat we niet alleen aan het spoor werken, maar ook aan het verbeteren van de ondergrond van het spoor en de waterafvoering. Er rijden dan twaalf dagen lang geen treinen tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal en de werkzaamheden kunnen hinder in de omgeving geven.

Bergen op Zoom - Vlissingen

09-06 t/m 18-06

Meer dan twintig wissels eruit, drie wissels terug en spoorstaven ingieten. Hierdoor rijden er geen (zeker vijf dagen) treinen tussen Goes en Vlissingen en minder treinen op de rest van het traject.

Willemsspoortunnel

30-07 t/m 06-08

Spoor en dwarsliggers worden vernieuwd in de tunnel. En tegelijkertijd vervangen we de roltrappen op het nabijgelegen station Rotterdam Blaak. Er rijden dan aanzienlijk minder treinen tussen Rotterdam en Dordrecht en Breda. En op je kunt niet uitstappen op Blaak. Ook van 14 tot en met 21 oktober gaan we hier aan de slag.

Rotterdam Centraal

6-8 mei, 20 mei-24 juni, 24-26 juni

In het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer werken we aan een betere bereikbaarheid van steden in de Randstad. Op Rotterdam Centraal passen we sporen en wissels aan en verlengen we perrons. In de genoemde weekenden is er weinig tot geen treinverkeer mogelijk van en naar Rotterdam Centraal. Tijdens de vijf weken zijn enkele sporen buiten dienst en rijden er minder treinen

Gouda - Den Haag Ypenburg

29-04 t/m 04-05

Duikers zijn kleine tunnels voor water die onder het spoor door liggen. Tussen de stations Gouda en Den Haag Ypenburg moet er een aantal vervangen worden. Dit kan alleen als de treinen niet rijden. We doen dat van 29 april tot en met 4 mei. Later dit jaar, 17 tot 21 juli, gaan we hier nogmaals aan de slag.

Schiphol Airport

17-03 t/m 20-03

Rondom station Schiphol Airport worden veel werkzaamheden verricht in het kader van het project Groot Onderhoud Schiphol en het project Multimodale Knoop Schiphol. Tijdens deze treinvrije periode worden wissels, bevestigingsmaterialen en sporen vernieuwd. De aannemers zijn niet alleen dit weekend aan het werk; ook van 12 tot 13 maart en van 2 tot 3 april rijden de treinen niet.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Amsterdam Centraal

06-04 t/m 08-04

Station Amsterdam Centraal is een van de drukstbezochte stations in Nederland met dagelijks 200.000 reizigers. Dit aantal blijft stijgen tot ongeveer 275.000 in 2030. Om die reden moet het station grondig worden verbouwd. Maar we werken niet alleen op het station zelf, maar gaan ook daarbuiten aan de slag. Dat doen we ook van 15 tot en met 18 juni, van 11 tot en met 13 november en van 9 tot 10 december.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Disclaimer: Deze informatie is gebaseerd op planningen zoals ze op 13 maart waren. Deze kunnen mogelijk nog veranderen.

Sommige getoonde foto's zijn illustratief voor en dus niet altijd conform de werkzaamheden die uitgevoerd worden op het traject of op het station.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers