Nieuwe dienstregeling

Nieuws

11 december 2020

De dienstregeling voor 2021 gaat zondag 13 december in. Ieder jaar is het weer flink puzzelen om de ruimte op het Nederlandse spoor te verdelen. Dit keer hebben dertig reizigers- en goederenvervoerders hun aanvragen ingediend bij ProRail. Voor de meeste reizigers zijn er geen grote veranderingen. Wel kunnen er kleine aanpassingen zijn in de vertrek- en aankomsttijden, raadpleeg dus tijdig voor vertrek de reisplanner.

Verbeterde overstap 

Op een aantal trajecten krijgen reizigers een kortere reistijd en een kortere overstap. Een verschuiving in tijd van de sprinter Tiel–Geldermalsen zorgt voor kortere overstaptijden, de sprinteroverstap in Baarn voor reizigers tussen Den Dolder, Soest en Amsterdam wordt korter en in Leeuwarden en Groningen verbeteren de overstap- en reistijden in een aantal richtingen.  

Meer sprinters

In de nieuwe dienstregeling rijden de sprinters tussen Nijmegen en ’s Hertogenbosch het grootste gedeelte van de dag twee keer per uur in plaats van één keer.  

Leeuwarden - Groningen

Als onderdeel van het Spoorplan Noord-Nederland rijdt er in de nieuwe dienstregeling elk uur een extra sneltrein Groningen Leeuwarden (ESGL). Op dit moment rijden daar nog twee stoptreinen en een sneltrein per uur.  

Groningen - Winschoten

Vanaf 14 december rijden er tussen Groningen en Winschoten vijf extra treinen in de ochtendspits en acht in de middagspits. Daarmee wordt de reistijd tussen Groningen en Winschoten negen minuten korter. De vijf extra treinen stoppen op de stations Groningen, Groningen Europapark, Scheemda en Winschoten.  

Leeuwarden – Sneek

Tussen Leeuwarden en Sneek rijdt vanaf 14 december in de spits elk uur een extra trein in de spitsrichting: ’s ochtends naar Leeuwarden, ’s middags naar Sneek.  

Internationaal

De internationale trein moet voor meer reizigers een aantrekkelijk alternatief wordt voor korte vluchten, dat is de ambitie van de ‘Actieagenda Trein en Luchtvaart’. Inmiddels rijdt Eurostar rechtstreeks en is een aantal KLM-vluchten naar Brussel vervangen door Thalys-ritten. In de nieuwe dienstregeling verbetert nu ook de reistijd richting Berlijn. Een aantal van de IC-treinen naar Berlijn rijdt in het vervolg tien minuten sneller door ons land. 

Goederen

Ook op goederengebied is nieuws te melden. Bij Geldermalsen is het halteerspoor verlengd, waardoor er langere goederentreinen (tot 740 meter) kunnen rijden. Dit past bij de ambitie van de goederensector om de omvang van het vervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030. ProRail schat in dat het totaal aantal ritten voor het goederenvervoer in 2021 op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt als in 2020.  

De rol van ProRail

ProRail is als onafhankelijke partij verantwoordelijk voor het verdelen van de beschikbare ruimte op het spoor. Ieder jaar wordt na een periode van plannen en overleg in augustus de capaciteitsverdeling door ProRail vastgesteld. ProRail verzorgt ook de verkeersleiding van het totale Nederlandse treinverkeer en vernieuwt en verbetert de spoorweginfrastructuur. Vervoerders plannen treinen en personeel in om de dienstregeling op het spoor mogelijk te maken. De nieuwe dienstregeling start de tweede zondag in december.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers