Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Bomenkap en herplant Westelijk Havengebied

Nieuws

27 januari 2020

ProRail legt in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een nieuw reizigersemplacement en een extra spoor aan. Daarvoor zullen de komende weken in totaal 834 bomen worden gekapt. We proberen zoveel mogelijk bomen te behouden en zorgen voor duurzame oplossingen als herplant en extra ecologische voorzieningen.

ProRail bereidt het Amsterdamse spoor voor op een flinke toename van het aantal reizigers. In 2016 kende Amsterdam Centraal 180.000 reizigers per dag, in 2028 zijn dat er al zo’n 270.000. Daarom wordt het Amsterdamse spoor vernieuwd en uitgebreid

Er komt een extra spoor en reizigersemplacement bij het Westelijk Havengebied

Zo legt ProRail een extra spoor aan bij het Westelijk Havengebied. Ook wordt er een nieuw reizigersemplacement gebouwd: een zogeheten opstelterrein waar de nodige extra reizigerstreinen geparkeerd en schoongemaakt kunnen worden. Het is niet anders: om ruimte te maken voor het extra spoor en het emplacement moeten er bomen worden gekapt, 834 in totaal. 

We behouden zoveel mogelijk bomen en herplanten in het gebied zelf

ProRail zorgt ervoor dat de bomenkap zo duurzaam mogelijk gebeurt. Waar we bomen kunnen laten staan, doen we dat ook. Voor de bomen die wel gekapt moeten worden, planten we bomen terug en wel zoveel mogelijk in hetzelfde gebied. 

Veel van de bomen in het gebied zijn zogenoemde zaailingen; dunne boompjes die daar spontaan groeien. Door de bomen op een slimme manier te herplanten, kunnen we ervoor zorgen dat de bomen langer gezond blijven en kunnen blijven staan. Als ze niet in de Westhaven zelf passen, proberen we ze dichtbij het gebied terug te planten of planten we ze in een alternatief gebied. Of we storten een vergoeding in het gemeentelijke Groenfonds, zodat herplant uiteindelijk ergens anders in de gemeente plaatsvindt. 

Extra ecologische voorzieningen

Omdat we toch al aan het groen in de Westhaven werken, is dit een kans om het lokale ecosysteem rijker en diverser te maken. We leggen in het gebied boomstammen en takkenbossen neer zodat er insecten en andere kleine dieren kunnen leven. Ook plaatsen we bijenhotels en maken we de vegetatie aantrekkelijk voor vlinders.

ProRail wil het spoor veilig houden en stremmingen in het treinverkeer voorkomen. Dat doen we ook door de het vele groen langs het spoor goed te onderhouden. Denk hierbij aan het maaien van de berm en het snoeien van struiken en bomen. Lees hier meer over groenbeheer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers