Grazen in Barendrecht

Nieuws

11 juli 2022

Het was een mooi gezicht: 50 schapen in colonne op weg naar het verse gras op de overkapping van station Barendrecht. De schapen zorgen ervoor dat het gras op de overkapping met het steile talud netjes kort blijft.

Goed voor de biodiversiteit

Op 8 juli liet wethouder Dirk Vermaat samen met Bart Verberne, adviseur public affairs bij ProRail, projectmanager Kees van Dongen en schaapsherder Martin Oosthoek de schapen voor het eerst los binnen de omheining op het talud.

ProRail is eigenaar van de overkapping, de gemeente zorgt voor het groenbeheer. Wethouder Vermaat is blij met de komst van de schapen: "Het werd door de groeiende planten en bomen steeds lastiger om het talud machinaal te maaien. Handmatig maaien van het grote, steile talud is niet veilig voor de groenmedewerkers. De schapen hebben echter geen moeite met steil terrein. Daarnaast is schapenbegrazing goed voor de biodiversiteit."

 • Schaapsherder Martin Oosthoek begeleidt de schapen naar hun nieuwe plek
  Schaapsherder Martin Oosthoek begeleidt de schapen naar hun nieuwe plek
 • Nieuwsgierig verkent de colonne het talud
  Nieuwsgierig verkent de colonne het talud
 • Een steile helling is geen punt. Als er maar mals groen te vinden is
  Een steile helling is geen punt. Als er maar mals groen te vinden is
 • Voorlopig is dit het nieuwe onderkomen van de schapen
  Voorlopig is dit het nieuwe onderkomen van de schapen

Veilig voor mens en dier

Ook Kees van Dongen ziet voordelen in de begrazing door de schapen: "We werken graag mee aan gerichte acties die de biodiversiteit langs het spoor verbeteren. We ondersteunen dit initiatief van de gemeente Barendrecht dan ook van harte."

Toch was er eerst nauwkeurig onderzoek nodig voordat de schapen veilig losgelaten konden worden. Begin 2020 waren delen van het talud afgezet met hekken vanwege verzakkingen. Op de plekken waar ProRail het talud heeft verstevigd, zijn de hekken inmiddels verwijderd. Kees van Dongen: "Het talud is veilig te betreden. We hebben zorgvuldig bekeken of de schapen en de verplaatsbare omheining schade aan het talud kunnen aanrichten. Wij zien hierin geen risico’s. De belasting van maaimachines die nu nog het maaiwerk uitvoeren is groter dan de schapen."

Pilot van een jaar

De schapen gaan het talud drie keer per jaar, vier weken lang begrazen. Na een jaar evalueren ProRail, de gemeente en Martin Oosthoek of de pilot geslaagd is en de schapen op het talud mogen blijven.

Meer biodiversiteit

De grazende schapen op het talud van station Barendrecht sluiten aan bij de ambities van ProRail voor het versterken van natuur en het vergroten van de biodiversiteit.

Lees over onze ambities

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers