Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

: Spoordieren

10.000 hectare. Dat is de hoeveelheid grond die ProRail bezit én verzorgt. Slechts op de helft ervan ligt spoor. De andere helft biedt kansen voor het versterken van natuur, het vergroten van de biodiversiteit en zo nu en dan biedt het ook een uitdaging. Hoe gaan wij om met dieren rondom het spoor? Je leest het hier!

Heikikker

Als spoorbeheerder loopt ook ProRail soms een blauwtje. En dan niet bij een prins, maar bij een blauwe kikker. Want de heikikker, die in het voorjaar blauw kleurt, leeft in de spoorsloten naast het spoor. Als deze beschermde kikkersoort aanwezig is, mag ProRail niet zomaar bouwen.

Lees meer

Een nieuw huis

Dassen veroorzaken verzakkingen op het spoor. Zoals in het Friese Molkwerum. Om te voorkomen dat die dassen zich opnieuw onder het spoor vestigen, wordt een kunstburcht voor ze gemaakt.

Lees meer

Beverdilemma bij het spoor

De populatie bevers groeit de laatste jaren enorm. En dat levert voor ProRail soms gevaarlijke situaties op. “Wij gunnen de bever een mooi leefgebied, maar het liefst niet bij het spoor.”

Lees meer

Geit & biodiversiteit

Tjerk, Ties, Tjalling en Tjitte. De vier bokken laten het zich goed smaken langs het spoor bij Abcoude. Al herkauwend zorgen ze voor meer biodiversiteit.

Lees meer

Grazende schapen

Niet maaien, maar grazen! Deze schapen zorgen voor beter zicht en voor meer biodiversiteit langs het spoor. Maar waarom is dat nodig? En hoe gaat dat in zijn werk?

Lees het hier

Ooievaars in de nesten

Ooievaars werken zichzelf in de nesten door te broeden op een levensgevaarlijke plek: onze bovenleiding. Gevaarlijk voor henzelf en een veiligheidsrisico voor machinisten en de spoorbeheerder. Hoe krijgen we de dieren zover om een veilig thuis te kiezen?

Lees meer

Happy zandhagedis

Het zand rond de Utrechtse Heuvelrug is een perfect bedje voor de zandhagedis. In de koude maanden ligt hij er heerlijk te winterslapen, in juni legt zij er haar eieren. Voordat ProRail er kan werken, moet het diertje worden wegvangen. Met de hand.

Lees meer

Meer dieren

Dassen, herten, ooievaars, vleermuizen en zelfs bevers of kleine reptielen. Binnenkort vind je hier meer verhalen over dieren en het spoor!

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers