Spoordieren : Gast gespot: de gladde slang

Hij valt niet zo op, is niet giftig en niet agressief. Nee, de gladde slang is eigenlijk een heel bescheiden jongen. Je ziet hem niet vaak, want de gladde slang houdt ervan zich te verstoppen. Maar bij ProRail weten we dat hij er wel degelijk is. En daar houden we rekening mee.

De tekst op deze pagina is bijgewerkt op: 6 mei 2025.

Slangen bij de Maaslijn

Droge heide, open bos, zandgrond… daar woont de gladde slang graag. Zoals langs de Noordelijke Maaslijn, het spoor tussen Nijmegen en Venlo. En omdat we daar aan het spoor gaan werken, willen we dat goed en veilig doen – ook voor deze rustige kruiper.
Daarom hebben we in de buurt van het spoor eerst gemaaid. Zo wordt het minder aantrekkelijk voor slangen om er te blijven. Daarna zette aannemer Swietelsky er onder begeleiding van ecologisch bureau Natuurbalans speciale schermen neer. Die helpen om de slangen op een veilige manier te verplaatsen.

  • Om de laatste gladde slangen langs het spoor weg te krijgen, worden ze in ingegraven emmers gevangen
    Om de laatste gladde slangen langs het spoor weg te krijgen, worden ze in ingegraven emmers gevangen
  • Speciale schermen helpen om de slangen op een veilige manier te verplaatsen.
    Speciale schermen helpen om de slangen op een veilige manier te verplaatsen.
  • Droge heide, open bos, zandgrond… voor de gladde slang is het lekker wonen langs het spoor
    Droge heide, open bos, zandgrond… voor de gladde slang is het lekker wonen langs het spoor

‘Slangentrek’

Om de laatste gladde slangen langs het spoor weg te krijgen, hanteert Natuurbalans dezelfde aanpak als bij de bekende paddentrek. Slangen glijden langs het scherm tot ze bij een ingegraven emmer uitkomen, waar ze in vallen. Ook liggen er donkere tapijttegels. Die worden lekker warm in de zon. Een perfect plekje voor een slang om even uit te rusten – of zich te verstoppen.
De emmers en tegels worden bijna elke dag gecheckt. En de gladde slangen uitgezet in een veilige omgeving.

Gladde slangenweetjes

  • De gladde slang is… glad! Hij heeft namelijk ‘ongekielde schubben’: zonder opstaand randje.
  • Deze slang lijkt op de adder. Maar de gladde slang is slanker dan zijn neef, heeft een ronde pupil en geen zigzagtekening maar meer vlekken of strepen.
  • Gladde slangen zijn eierlevendbarend. Babyslangetjes ontwikkelen zich in eieren, maar die worden uitgebroed ín het moederlichaam. Het gebroed komt dus levend ter wereld.  
  • Op de ‘Rode lijst’ heeft dit reptiel de status ‘kwetsbaar’. Hij is dus beschermd.

Nieuw huis

Gelukkig is er in de buurt genoeg geschikt leefgebied waar de gladde slang naartoe kan. Op sommige plekken kan ‘ie gewoon over het scherm worden uitgezet. Maar er ligt ook een oud spoor richting Kleef dat we niet meer gebruiken. Dat is nu helemaal ingericht als nieuw slangenparadijs: lekker rustig, veilig en vol zon.
Ook op terreinen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten mogen we slangen uitzetten. Daar hebben we een vergunning voor gekregen.

En straks?

Zijn de werkzaamheden klaar? Dan maken we verbindingen tussen de oude en nieuwe leefgebieden. Zo kunnen de slangen zelf kiezen waar ze willen wonen. Terug naar hun oude stek, of juist blijven op hun nieuwe plek.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers