Kunstburcht voor de dassen bij Molkwerum

Nieuws

17 maart 2023

Zondag 19 maart gaan we aan de slag voor de dassen bij het Friese Molkwerum. We bouwen een kunstburcht. Een das graaft zijn huis in zandgrond. Daarom vestigen ze zich zo graag in een spoordijk. Bij Molkwerum is dit het geval. Maar daar moeten ze uit. Het spoor verzakt namelijk door het gegraaf. Dat is niet veilig voor het treinverkeer. Daarom rijden er nu geen treinen tussen Workum en Stavoren.

Maatregelen en een plan

Eerst gaan we een nieuw huis voor de dassen bouwen, náást het spoor. Dat huis bestaat uit een hoop zand. Dat zand brengen we zondag naar de juiste plek. Graafmachines rijden dan op het spoor en gaan heel voorzichtig te werk. Zodat we de dassen niet storen op dit moment en verzakkingen te voorkomen. De dagen daarna maken we het af. Ecologen helpen ons om van de zandbult een goed onderkomen voor de dassen te maken. Maar het plaatsen van de kunstburcht alleen is niet genoeg.

Er zijn meer maatregelen nodig: de dassen moeten hun huidige burcht verlaten. En mogen daar ook niet meer terugkomen. Pas dan kunnen we werken aan het spoor om het weer veilig te maken. Voor dat werk is met spoed een plan gemaakt. Samen met deskundigen en ecologen. Ook is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) betrokken. Zij moeten ons een vergunning verlenen. Het is nog niet bekend wanneer die vergunning wordt afgegeven. Als de vergunning binnen is kunnen we verder plannen en doorpakken. En als het werk klaar is kunnen ook de treinen weer rijden.

Hinder

Zondag 19 maart is er extra hinder voor reizigers in de regio. Dan rijden treinen van Leeuwarden tot aan Sneek. Dat komt omdat vanaf Sneek tot aan Stavoren de beveiliging van het spoor in één systeem doorloopt. Dat systeem moet uit, om bij Molkwerum veilig te kunnen werken. Check je reisplanner voor vertrek.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Dassen

Dassen kiezen er af en toe voor om holen te graven in onze spoordijken. De omgeving van het spoor is vaak rustig en de helling van een spoordijk is voor een das ideaal terrein om in te graven. Maar dat stelt ons, als duurzame spoorbeheerder, voor dilemma’s.

Lees meer over dassen en het spoor Lees meer over dassen en het spoor

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers