Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Liggers liggen in natuurbrug Asselsche Heide

Nieuws

5 december 2018

Het was stevig door hijsen op zaterdag 1 december: 35 betonnen liggers kwamen op de plek te liggen over het spoor. Hiermee ligt er nu een basis voor een natuurbrug, die de Noord- en Zuid-Veluwe met elkaar verbindt.

Afwerking met beton- en zandlaag

Over de liggers komt nog een laag beton en een laag zand van ongeveer 60 centimeter. In het voorjaar van 2019 moet de natuurbrug klaar zijn en kunnen herten en andere dieren veilig van de ene naar de andere kant van het spoor. In juni 2018 is de aanleg van de natuurbrug gestart. Eind eerste kwartaal 2019 is het project klaar.

Asselsche Heide
Asselsche Heide

‘Geweldige mijlpaal’ 

Het werk aan de nieuwe brug gebeurt midden in de natuur. Veel wandelaars en fietsers maakten van de gelegenheid gebruik en namen een kijkje bij de hijswerkzaamheden. Ook Arthur Ebregt van Kroondomein Het Loo was aanwezig. ‘Het is geweldig om te zien. Voor mij is het ook echt een mijlpaal. Het resultaat wordt nu zichtbaar. Een jaar of vijf geleden hebben we dit knelpunt voor de natuur aangekaart, samen met Staatsbosbeheer. Dat ik de natuurbrug nu werkelijkheid zie worden is heel bijzonder. Petje af voor de manier waarop dit is aangepakt!’

Asselsche Heide
Asselsche Heide

Natuurbruggen en tunnels

Met de bouw en het intensieve gebruik van spoorwegen, vaarwegen en autowegen zijn natuurgebieden in de afgelopen decennia versnipperd geraakt. Daardoor hebben dieren en planten soms een onnatuurlijk klein leefgebied. Het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) is een samenwerking van het Rijk, de provincies en ProRail. Er zijn zo’n 215 knelpunten – plekken waar leefgebieden doorsneden worden – in kaart gebracht, waarvan 79 rondom het spoor. ProRail werkt aan het oplossen van die spoorknelpunten. Zo leggen we bijvoorbeeld natuurbruggen en tunnels voor dieren en planten aan.

Asselsche Heide
Asselsche Heide

Ongedeerd passeren

Dankzij het verbinden van natuurgebieden kunnen dieren het spoor, de weg en het water ongedeerd passeren. En ontstaat er een netwerk van natuurgebieden. Hierdoor wordt het leefgebied van allerlei dieren een stuk groter. En ook de mens profiteert. De spoorweg wordt veiliger en we kunnen blijven genieten van de diverse natuur die Nederland rijk is.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers