Ontheffing verleend, aanpak Molkwerum van start

Nieuws

23 maart 2023

Om zo snel mogelijk weer treinen te laten rijden tussen Leeuwarden en Stavoren, is donderdagochtend 23 maart begonnen met de eerste ontmoedigingsmaatregelen. Door gaas aan te brengen op de spoordijk bij Molkwerum proberen we het voor dassen minder aantrekkelijk te maken.

Ontheffing verleend, aanpak van start

Gisteren, woensdagmiddag 22 maart, ontving ProRail van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de ontheffing. Dankzij het snelle werk van RVO zijn we donderdagochtend vroeg aan de slag gegaan. De stichting Das & Boom is nauw betrokken bij het ontmantelen van de dassenbruchten. Vooruitlopend op de ontheffing hebben we inmiddels al een kunstburcht aangelegd en een strook gras gemaaid. Hierdoor kunnen we later zonder hinder voor broedvogels een daswerend hekwerk van een aantal kilometer lang plaatsen.

Vanmorgen zijn we om 07:00 begonnen met het aanbrengen van gaas op de spoordijk. Later brengen we hier ook kleppen aan. Hierdoor kunnen dassen er wel uit, maar niet meer terug in de burcht. De dassen krijgen vervolgens een week ‘rust’ en daarmee de tijd om zelfstandig naar de nieuw aangelegde kunstburcht te gaan. Dit alles wordt gedaan onder begeleiding van een ecoloog.

Hoe nu verder?

Op maandag 3 april zullen we beginnen met het ontgraven van de spoordijk. Eerst verwijderen we 150 meter spoor en ballast en vervolgens zullen we voorzichtig graven om de aanwezige dassen tunnels te kunnen volgen.

Mochten we nog dassen vinden, dan is er een dierenarts aanwezig om eventueel aanwezige dassen te verdoven. Deze dassen worden dan tijdelijk naar een opvang gebracht om daarna terug te keren naar de nieuwe kunstburcht naast het spoor. Deze werkzaamheden zullen duren tot 24 april.

We adviseren reizigers om een reisplanner te raadplegen voor vertrek.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers