ProRail blijft zich inzetten tegen trillingshinder door treinen

Nieuws

14 september 2021

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vandaag een onderzoek naar trillingshinder gepubliceerd. Uit dit zogeheten herhaalonderzoek blijkt dat 20 procent van de mensen die dichtbij het spoor wonen hinder heeft van de trillingen die passerende reizigerstreinen veroorzaken. ProRail zal zich in blijven zetten om hinder van treinen tot een minimum te reduceren.

De bron aanpakken

Volgens het onderzoek is de hinder door reizigerstreinen toegenomen. De hinder door trillingen van passerende goederentreinen was in die periode stabiel.

Langs de 7000 kilometer spoor die ProRail beheert liggen ongeveer 845.000 woonadressen binnen 300 meter van het spoor. Hier wonen ruim 1,3 miljoen mensen van 16 jaar en ouder. Helaas is het niet mogelijk daar treinen te laten rijden zonder dat sommige mensen daarvan hinder ervaren. Maar we blijven zoeken naar manieren om de trillingen zelf te verminderen. Zo werkt ProRail in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in nauwe samenwerking met kennispartners zoals RIVM en TU Delft aan het Innovatieprogramma Bronaanpak Spoortrillingen.

Lees meer over dit programma

Rubberen vloer en kussentjes

In dat programma is ProRail bezig om oplossingen te vinden om de hinder te verkleinen. Zo kijken we in Dorst naar de effecten van een STRAIL-overweg, met een vloer van rubber in plaats van beton. In Oisterwijk kijken we of Under Sleeper Pads, rubberen ‘kussentjes’ onder de dwarsliggers,  kunnen bijdragen aan het terugdringen van trillingen.

Het onderzoek dat vandaag is gepubliceerd is volgens het RIVM niet representatief. Desondanks heeft ProRail het rapport met interesse gelezen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers