ProRail neemt deel aan handelsmissie

Nieuws

10 december 2020

ProRail is door de Nederlandse ambassade in Parijs uitgenodigd deel te nemen aan een handelsmissie onder leiding van Minister Kaag rondom de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Die virtuele missie vindt op 9 en 10 december plaats. Astrid Bunt, directeur Stations van ProRail, neemt daaraan deel als lid van een discussiepanel over slim en duurzaam bouwen in een grootstedelijke omgeving.

Dwars door de stad

Voor de Olympische spelen in 2024 bereidt Frankrijk een van de grootste infrastructurele projecten van Europa voor. Ter vergelijking: in Parijs wonen op een oppervlakte van een derde van Nederland net zo veel mensen als twee derde van de inwoners van ons land. De stad heeft wel goede rondwegen, maar het openbaar vervoer loopt dwars door de stad. Dat zou tijdens de Olympische Spelen tot grote logistieke problemen kunnen leiden. 

Zeventig nieuwe stations

Om die reden, en om het Parijse openbaar vervoer klaar te maken voor de toekomst, gaat een groot deel van de Parijse infrastructuur op de schop. Frankrijk heeft de ambitie om binnen de komende vier jaar zeventig nieuwe stations en verschillende nieuwe metrolijnen te bouwen. Dat is zo’n immense operatie dat de autoriteiten ook naar buitenlandse partijen op zoek zijn die een bijdrage kunnen leveren.

Kennis halen

Deze handelsmissie gaat vooral over kennisoverdracht tussen beide landen. ProRail is uitgenodigd om onze ervaring te delen met duurzaam bouwen aan spoor en stations in de stedelijke omgeving. ProRail kan van ‘Parijs’ leren over hoe zij tijdens een mega-operatie als de Olympische Spelen het openbaar vervoer gaan inzetten en hoe zij crowd management tijdens de enorme bouwoperatie en tijdens de Olympische Spelen zelf toepassen.

Kennis brengen

ProRail kan, behalve in Parijs, ook in Europees verband veel expertise bijdragen. Met onze visie op bouwen bij het spoor bijvoorbeeld, en onze goede samenwerkingen met instanties en marktpartijen bij grote ontwikkelingen in stationsgebieden, waarbij we altijd kijken naar duurzaamheid op lange termijn.

Ook is ProRail ver met het gebruik van data en sensoren, al dan niet in samenwerking met universiteiten en start-ups, en we hebben vermaarde fietsparkeervoorzieningen in Nederland waar het buitenland veel van kan leren.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers