Vissen voor nieuwe sporen in Rijswijk

Nieuws

Gepubliceerd op 12 september 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:56 uur

Bij werkzaamheden aan het spoor denk je niet direct aan vissen vangen. En toch is dat precies wat Richard Verkerk, werkvoorbereider namens Strukton, heeft gedaan. Ter voorbereiding op de komst van nieuwe sporen bij Rijswijk, onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Rijswijk - Rotterdam. Op de plek van het nieuwe spoor ligt een sloot. Voordat de sloot gedempt wordt, heeft Richard de vissen veilig naar een ander stuk sloot overgebracht.

‘We zorgen er eerst voor dat er een afsluiting in de sloot komt, met klei. Hierdoor kunnen de vissen niet terugzwemmen naar het vrijgemaakte deel. Vervolgens vangen we de vissen, met een kleine elektrische puls. De vissen in de nabije omgeving van het schepnet worden daardoor kort verdoofd, waardoor ze makkelijker te vangen zijn. Als we de vissen gevangen hebben, plaatsen we ze terug in de sloot achter de afsluiting, zodat ze niet meer terug kunnen zwemmen.'

'Dit is een diervriendelijke manier van vissen. De vissen worden kort verdoofd in het water, maar zijn weer bij kennis zodra ze het water weer voelen. Daarbij is dit niet een techniek die iedereen zomaar mag toepassen. Hiervoor is een cursus beschikbaar voor elektrovisserij. Op die manier ben je ervan verzekerd dat dit werk veilig wordt uitgevoerd voor de mens en de vis.’

Op 400 meter sloot kwamen kleine en grote vissen voorbij, onder andere Karper, Snoek, Blanke voorn, Baars en Brasem.

Nu de sloot leeg is, gaan in Rijswijk de voorbereidingen voor de bouw verder. Het bouwrijp maken van de grond, de aanleg van een werkweg en inrichting van een bouwterrein. Medio september worden damwanden aangebracht voor het maken van een bouwkuip.

 

Meer over:

Meer nieuws

Laat je spoorwens in vervulling gaan!

Voor veel mensen is het een grote droom om te ervaren hoe het is om te werken op en rond het spoor. En die droom kan tijdens de Spoorwensdagen in vervulling gaan.

Lees meer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers