Voorbereidende werkzaamheden Esch gestart

Nieuws

23 maart 2023

De voorbereidende werkzaamheden bij Esch zijn donderdagochtend 23 maart gestart. Daar hebben dassen het spoor namelijk ondergraven en is de veiligheid van treinverkeer niet langer te garanderen. Daardoor ligt het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel sinds 21 maart 13:00 stil.

Terugslagkleppen

Vanaf 07:00 vanochtend is begonnen met maaien van het talud aan het oostelijke spoor. Door de begroeiing hier gedeeltelijk weg te halen, maken we de plek minder aantrekkelijk voor de das. Na het maaien plaatsen we terugslagkleppen aan de uiteinde van de gangen van de das. Op die manier kunnen de dassen hun burcht veilig verlaten, maar niet meer terugkeren. Dit doen we onder begeleiding van ecologen en ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is hierbij aanwezig. De eerste klep is inmiddels geplaatst.

 • Op woensdag 22 maart is met een grondradar de grond onder het spoor gescand
  Op woensdag 22 maart is met een grondradar de grond onder het spoor gescand
 • De begroeiing rondom het spoor wordt gedeeltelijk weggehaald
  De begroeiing rondom het spoor wordt gedeeltelijk weggehaald
 • Met een rupsvoertuig worden de kleppen vervoerd
  Met een rupsvoertuig worden de kleppen vervoerd
 • De kleppen worden om de beurt op de goede plek geplaatst
  De kleppen worden om de beurt op de goede plek geplaatst
 • Op deze manier kunnen de dassen hun burcht veilig verlaten, maar niet meer terugkeren
  Op deze manier kunnen de dassen hun burcht veilig verlaten, maar niet meer terugkeren

Tot zonsondergang

We gaan door met deze voorbereidingen tot zonsondergang. Dat geeft de das de mogelijkheid om de burcht ‘s nachts te verlaten. Zodra we een ontheffing hebben ontvangen, starten we daarna zo snel mogelijk met de daadwerkelijke werkzaamheden en kunnen we de grond onder het spoor herstellen. Dit doen we door het talud uit te graven tot we de burchten tegenkomen. Als we voldoende hebben uitgegraven en alle dassen zijn vertrokken of verplaatst, vullen we de gaten en gangen op en herstellen we de ondergrond.

Tegelijkertijd zijn we nog bezig met grondonderzoek op het westelijk gelegen spoor. We onderzoeken met radar waar de burchten zich bevinden, zodat we ook daar goed weten waar we aan slag moeten. Vervolgens wordt ook aan die zijde het spoor op dezelfde manier hersteld.

Check een reisplanner

Komende tijd staat in het teken van spoedoverleg met bevoegde instanties en deskundigen. Het is daarom op dit moment nog niet duidelijk wanneer het herstel plaats zal kunnen vinden en wanneer treinen weer kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel. We adviseren om een reisplanner te raadplegen voor vertrek.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers