Weekendwerkzaamheden rond Ede-Wageningen

Nieuws

Gepubliceerd op 2 maart 2022

Om in augustus nieuwe sporen in Ede te kunnen bouwen voert aannemer EdesPoort in het eerste weekend van maart voorbereidende werkzaamheden uit. De nieuwe sporen zijn nodig om straks van en naar Ede-Wageningen een betere treindienstregeling te rijden met een hogere punctualiteit.

Bussen

Tegelijk met de voorbereidingen voor augustus plaatst de aannemer nieuwe draagconstructies voor de bovenleidingen en nieuwe seininstallaties langs het spoor. Om het treinverkeer weer zo snel mogelijk te hervatten wordt 24 uur per dag doorgewerkt.

De treinen rijden niet tussen vrijdag 4 maart 01:00 uur en maandagochtend 7 maart 05:00 uur. Er worden bussen ingezet.

Overzicht van de werkzaamheden
Overzicht van de werkzaamheden

Nieuwe reizigerstunnel

Aannemer EdesPoort is ook gestart met de bouw van de nieuwe reizigerstunnel. Half februari is het eerste beton gestort voor de werkvloer van de tunnel. In maart vervolgt de aannemer het werk met de bouw van de vloer, de wanden en daarna het dek. In de treinvrije periode in augustus schuift hij de tunnel op de definitieve plek onder de huidige sporen.

Aan de noordzijde van het station, ter hoogte van de Frisokazerne, heeft de aannemer ook al de nodige voorbereidingen getroffen. Inmiddels zijn bomen gekapt en in maart begint het werk aan kabels en leidingen en het verleggen van de reizigersroute vanaf de P+R. Ook zijn de werkzaamheden bij het station meer zichtbaar. Begin februari plaatste de aannemer de eerste damwanden voor het stationsgebouw en in juni bouwt hij de eerste funderingen voor de sporenkap aan de noordzijde van het spoor.

Spoorzone Ede

Onder de naam Spoorzone Ede bouwen NS, ProRail en gemeente Ede samen aan het nieuwe station Ede-Wageningen. Het nieuwe stationsgebouw is modern en comfortabel. De nieuwe sporen zijn nodig om straks van en naar Ede-Wageningen een betere treindienstregeling te rijden met een hogere punctualiteit.

Dankzij een nieuw busstation, nieuwe fietsenstallingen en parkeerplaatsen gaat overstappen straks gemakkelijker en sneller. Eind 2021 is aannemerscombinatie EdesPoort begonnen met de bouw van het nieuwe station. Deze aannemerscombinatie bestaat uit Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en Van Wijnen. In 2024 is het nieuwe station Ede-Wageningen klaar, inclusief fietsenstalling, parkeerplaatsen en busstation. De inrichting van de pleinen en het groen zijn een jaar later gereed in 2025.

Meer informatie

App Spoorzone Ede

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond het nieuwe station Ede-Wageningen? Download dan de app Spoorzone Ede. Je vindt deze gratis app door te zoeken op ‘Spoorzone Ede’ in de app store.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers