Start volgende fase op station Schiphol Airport

Nieuws

5 december 2023

Bij Schiphol werd de afgelopen drie weken veel werk verzet. We kunnen even op adem komen. Maar komend weekend werken we opnieuw op meerdere plaatsen aan het spoor, waardoor er geen treinen kunnen rijden tussen Amsterdam en Schiphol. Er worden bussen ingezet. Van 14 tot en met 19 december vinden opnieuw werkzaamheden plaats waardoor er minder treinen rijden van en naar de luchthaven.

Veel werk verzet

In drie weken tijd zijn grote stappen gezet op station Schiphol Airport. “We hebben sporen vernieuwd en ook de constructie waar het spoor op ligt”, vertelt bouwmanager Johan van der Velden van het project Groot Onderhoud Schiphol. Dat laatste ging met aardig wat lawaai gepaard. Reizigers hebben we daarbij wat lekkers aangeboden. “Ook hebben we aan de bovenleiding gewerkt”, vervolgt Johan.

“Helaas bleek op maandagochtend dat verschillende seinen niet goed werkten. Hierdoor vielen veel treinen uit. Hoewel die storing niet veroorzaakt is door onze werkzaamheden, is het natuurlijk heel vervelend na al die dagen hard werken. Gelukkig werkten alle seinen begin van de middag, zodat ruim voor de avondspits alle treinen weer konden rijden.”

 • De sporen en de constructie waarop het spoor ligt, werden vernieuwd
  De sporen en de constructie waarop het spoor ligt, werden vernieuwd
 • De sporen en de constructie waarop het spoor ligt, werden vernieuwd
  De sporen en de constructie waarop het spoor ligt, werden vernieuwd
 • Niet alleen de sporen bij Schiphol werden vervangen
  Niet alleen de sporen bij Schiphol werden vervangen
 • De bovenleiding werd vervangen door stroomrail
  De bovenleiding werd vervangen door stroomrail

Nieuwe trappen

Ook op de perrons is veel gebeurd. Erwin de Boer, bouwmanager Multimodale Knoop Schiphol: “Er is hard gewerkt door onze aannemer. In korte tijd zijn er oude hellingbanen gesloopt en afgevoerd per trein. Wij hebben aan vijf zogenoemde ‘stijgpunten’ tegelijk gewerkt in de afgelopen drie weken. We openen nieuwe trappen voor het publiek maar sluiten ook oude af om te kunnen verbouwen. De werkzaamheden gaan door in de komende periode. De logistiek en beschikbare ruimte op de perrons blijft een uitdaging, om de komende periode door te kunnen werken is er wel 400 ton aan materialen per trein vervoerd: staal, betonplaten, kalkzandsteen, traptreden en zand.”

Komend weekend bussen

Na een paar dagen rust gaan we vanaf zaterdag 9 december weer aan de slag. We werken dat weekend op meerdere plaatsen aan het spoor, waardoor er geen treinen kunnen rijden tussen Amsterdam en Schiphol. Er rijden bussen. Van 14 tot en met 19 december vinden ook werkzaamheden plaats, zowel aan het spoor als aan de trappen en rolpaden op het station. In deze periode rijden minder treinen van en naar de luchthaven.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Werken aan de toekomst

ProRail werkt aan een blijvende goede verbinding van en naar Schiphol. Hiervoor is intensief onderhoud nodig. Met het project Groot Onderhoud Schiphol zorgen we hiervoor. Met project Multimodale Knoop Schiphol kunnen reizigers in de toekomst gebruik maken van een verbeterd station Schiphol Airport. Om voldoende ruimte te maken voor reizigers zijn aanpassingen nodig aan het station.

Werk op en rondom Schiphol

ProRail werkt aan een blijvende goede verbinding van en naar Schiphol. Hiervoor is intensief onderhoud nodig. Dat doen we in twee projecten: Groot Onderhoud Schiphol en Multimodale Knoop Schiphol.

Lees meer over Groot Onderhoud Schiphol

Lees meer over Multimodale Knoop Schiphol

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers