Alkmaar Noord: vernieuwing station

ProRail vernieuwt station Alkmaar Noord. Dat doen we omdat het veertig jaar oude stationsgebouw en de perrontunnel verouderd zijn. Het station voldoet zonder liften niet langer aan de toegankelijkheidseisen voor mindervalige reizigers.
Vernieuwing station Alkmaar Noord
Architect: VenhoevenCS architecture+urbanism

En dus ondergaat Alkmaar Noord de komende jaren een volledige metamorfose. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en krijgt een lichte en moderne uitstraling. Het ontwerp is geïnspireerd op station Alkmaar. Dat zie je straks terug in het materiaal- en kleurgebruik.

Duurzaam station

Onderdeel van het vernieuwde Alkmaar Noord zijn de royale perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimtes. Die bieden straks beschutting voor reizigers. Op het dak plaatsen we zonnepanelen, waarmee station Alkmaar Noord nagenoeg energieneutraal wordt. De zonnepanelen gaan ruim 90% van het jaarlijkse verbruik van dit station opwekken. In het stationsgebouw en de perrontunnel plaatsen we energiezuinige ledverlichting. 

Glazen liften

Er komen nieuwe trappen en twee glazen liften, die de tunnel met de perrons verbinden. Op deze manier maken we het station volledig toegankelijk voor álle reizigers. De stationswinkel krijgt een nieuwe plek bij de fietsenstalling.

Planning

ProRail voet dit project uit met een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Alkmaar, in samenwerking met NS. De werkzaamheden gaan in de zomer van 2020 van start. Naar verwachting is het vernieuwde station in de zomer van 2021 klaar.

Toegankelijkheid

ProRail streeft ernaar dat iedereen zelfstandig met de trein kan reizen. Daarom worden stations aangepast voor mindervaliden. In 2030 moeten alle stations zelfstandig toegankelijk zijn.

Het laatste nieuws

Afscheid nemen van een oud station

de sloop van Alkmaar Noord is in volle gang
De sloop van Alkmaar Noord is in volle gang
De sloop van station Alkmaar Noord is een feit. Het veertig jaar oude gebouw is in het weekend van 5 en 6 september ter ziele gegaan. Voor de buurtbewoners en treinreizigers is het nu even een kale bedoening, maar voor de zomer van 2021 krijgen ze er een nieuw en modern station voor terug. Het oude station verdwijnt niet helemaal, want ProRail geeft een (groot) deel van het puin een nieuw leven.
Gepubliceerd op

Laatste blik op station Alkmaar Noord

Het veertig jaar oude station Alkmaar Noord
De voorbereidingen voor de sloop van station Alkmaar Noord zijn in volle gang. In het weekend van 5 en 6 september gaat het namelijk gebeuren. Bijna op de dag af veertig jaar na de opening gaat het station tegen de vlakte. De grote kranen die aan beide zijden van het station staan opgesteld, doen het zware werk. Op zondagavond is er weinig over wat herinnert aan het oude station.
Gepubliceerd op

Verbouwing gaat van start

We gaan van start met de verbouwing
Alkmaar Noord gaat op de schop
De verbouwing van station Alkmaar Noord gaat starten in de week van 10 augustus, direct na de bouwvak. We maken het station toegankelijk voor iedereen door twee liften te plaatsen die toegang geven tot de twee zijperrons. Daarnaast maken we het station ruimer, lichter en moderner door een glazen wachtruimte en luifels te plaatsen. Ook zetten we nieuw meubilair neer. De werkzaamheden lopen tot zomer 2021.
Gepubliceerd op