Den Haag : Ombouw emplace­ment Den Haag

Goed nieuws voor reizigers: dankzij een nieuwe layout van de spoorinfra op Den Haag Centraal reis je makkelijker en comfortabeler tussen Den Haag en andere steden in de Randstad, zoals Leiden, Gouda en Rotterdam. We maken het mogelijk meer treinen te laten rijden en verdelen daarvoor de spoorinfra in drie sectoren, halen een groot aantal wissels weg, en sluiten spoor 11 en 12 weer aan.

Locatie
Den Haag
Startdatum
2022
Einddatum
2025

Duurzaam bereikbaar

Dit project voeren we uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Omdat het aantal reizigers en goederen per spoor snel stijgt willen we meer treinverkeer mogelijk maken. Dat doen we door het bestaande spoor beter te benutten en zo Den Haag en andere steden in de Randstad ook in de toekomst duurzaam bereikbaar te houden.

Door dit project wordt het mogelijk om vanaf 2025 het aantal treinen richting Rotterdam en Leiden te laten groeien.

Makkelijker en sneller

De aanpassing van het emplacement gaat ervoor zorgen dat je in de toekomst nog makkelijker en sneller de trein kunt pakken. De overlast van de bouw proberen we zoveel mogelijk te beperken, maar kunnen we niet helemaal voorkomen. Zo zijn er een aantal periodes waarin er op bepaalde trajecten geen treinen kunnen rijden. Check in die periodes een reisplanner.

Reisplanners

Nieuwe inrichting spoorinfra

Het emplacement Den Haag Centraal verbindt de sporen uit Leiden, Gouda en Rotterdam met station Den Haag Centraal. Het is een kopstation met 12 perron-sporen, waarvan de sporen 11 en 12 nu niet in gebruik zijn. Het project omvat onder meer het opnieuw inrichten van de sporen tussen het station en het Schenkviaduct, over een lengte van 900 meter. Een groot aantal wissels wordt weggehaald, de sporen 11 en 12 weer in dienst genomen.

Door het aanpassen van perrons en perronsporen komt de vloer van (nieuwe) treinen op gelijke hoogte met het perron. Dat maakt instappen makkelijker en zelfstandig reizen voor iedereen mogelijk. Ook een aanpassing van de infrastructuur op station Laan van NOI is onderdeel van het project.

De BouwApp

Volg de werkzaamheden en ontwikkelingen van dit project in de BouwApp. Via deze app kun je ook contact opnemen met aannemer BAM als je vragen of opmerkingen hebt. Je downloadt de app via Google Play of de Apple App Store.

Meer informatie Meer informatie

Planning

  • Start ombouw emplacement.

  • Ombouw Leidse sector, sporen 9-12.

  • Ombouw Goudse (sporen 5-8) en Rotterdamse sector (sporen 1-4).

  • Wisselsanering Laan van NOI, project gereed.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers