Ecoduct Duinpoort

Rond Haarlem ligt een uniek natuurlijk duingebied. Het spoor tussen Zandvoort en Haarlem loopt daar dwars doorheen. Daarom heeft ProRail een nieuw ecoduct over het spoor aangelegd. Zodat dieren veilig van de ene kant naar de andere kant kunnen. In juli 2018 is het ecoduct geopend.

Groter leefgebied voor dieren

Ten noorden van het spoor tussen Zandvoort en Haarlem liggen de Kennemerduinen en het Kraansvlak. En aan de zuidkant liggen het landgoedbos De Koningshof en landgoed Elswout. Deze natuurgebieden zijn onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het nieuwe ecoduct over het spoor verbindt noord en zuid. Zo hebben veel dieren een groter leefgebied en kunnen ze zich beter voortplanten en verspreiden.

Van reeën tot aardbeienvlinders

Dieren zoals reeën, boommarters, zandhagedissen en hazelwormen kunnen het ecoduct gebruiken. Maar ook insecten zoals zandloopkevers en vlinders. Bijvoorbeeld bruine eikenpages, heivlinders en aardbeienvlinders. Ook veel plantensoorten hebben baat bij het ecoduct.

7000 hectare duingebied

Natuurbrug Duinpoort is de laatste natuurbrug die in dit duingebied is aangelegd. De andere twee natuurbruggen zijn aangelegd over de Zeeweg (Zeepoort) en de Zandvoortselaan (Zandpoort). Dankzij deze drie natuurbruggen is er één groot duingebied ontstaan van meer dan 7000 hectare, waar dieren volop de ruimte hebben. Lees meer over de natuurbruggen op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Financiering en samenwerkingspartners

De aanleg van ecoduct Duinpoort wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. ProRail werkt voor dit project samen met PWN (drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Natuurmonumenten en de gemeente Zandvoort.

Nieuws

Vrouwenbouwteam zorgt voor nieuwe natuurbrug bij Zandvoort

Internationale Vrouwendag
Het vrouwenbouwteam voor de natuurbrug Duinpoort in aanbouw
Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. ProRail vraagt aandacht voor het unieke vrouwenbouwteam in de duinen van Zandvoort. Zij zorgen ervoor dat daar een gloednieuwe natuurbrug wordt gebouwd.
Gepubliceerd op