Ecoduct Duinpoort

Rond Haarlem ligt een uniek, natuurlijk duingebied. Het spoor tussen Zandvoort en Haarlem loopt daar dwars doorheen. Daarom legt ProRail een nieuw ecoduct over het spoor aan. Zodat dieren veilig kunnen oversteken om van het ene naar het andere gebied te komen.

Groter leefgebied voor dieren

Ten noorden van het spoor tussen Zandvoort en Haarlem liggen de Kennemerduinen en het Kraansvlak. En aan de zuidkant liggen het landgoedbos De Koningshof en landgoed Elswout. Deze natuurgebieden zijn onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het nieuwe ecoduct over het spoor verbindt straks noord en zuid. Zo krijgen veel dieren een groter leefgebied en kunnen ze zich beter voortplanten en verspreiden.

Van reeën tot aardbeienvlinders

Dieren zoals reeën, boommarters, zandhagedissen en hazelwormen gaan straks het ecoduct gebruiken. Maar ook insecten zoals zandloopkevers en vlinders. Bijvoorbeeld bruine eikenpages, heivlinders en aardbeienvlinders. Ook veel plantensoorten hebben baat bij het ecoduct.

7000 hectare duingebied

Natuurbrug Duinpoort is de laatste natuurbrug die in dit duingebied aangelegd wordt. De andere twee natuurbruggen zijn aangelegd over de Zeeweg (Zeepoort) en de Zandvoortselaan (Zandpoort). Dankzij deze drie natuurbruggen ontstaat er één groot duingebied van meer dan 7000 hectare, waar dieren volop de ruimte hebben. Lees meer over de natuurbruggen op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Planning

In het najaar van 2017 is de aanleg gestart. Naar verwachting in de zomer van 2018 is de natuurbrug gereed.

Route bouwverkeer

Bouwverkeer voor de aan- en afvoer van materialen maakt gebruik van de N200, Zeeweg/Boulevard Barnaart. Vervolgens gaan zij via de Burgemeester van Alphenstraat, Linnaeusstraat en de Kamerlingh Onnestraat naar de inrit van de bouwweg bij de Wattstraat.

Omleiding Duinpieperpad

Bouwverkeer kruist het Duinpieperpad. Fietsers, ruiters en wandelaars vragen wij rekening te houden met bouwverkeer bij de inrit naar de bouwweg bij de Wattstraat/Duinpieperpad. Tussen het volkstuinencomplex en de aansluiting met het Visscherspad is het Duinpieperpad afgesloten. Er is een omleidingsroute via de Wattstraat/Keesomstraat. Deze route staat met borden aangegeven. Het Visscherspad blijft open.

Financiering en samenwerkingspartners

De aanleg van ecoduct Duinpoort wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. ProRail werkt voor dit project samen met PWN (drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Natuurmonumenten en de gemeente Zandvoort.

Nieuws

Vrouwenbouwteam zorgt voor nieuwe natuurbrug bij Zandvoort

Internationale Vrouwendag
Het vrouwenbouwteam voor de natuurbrug Duinpoort in aanbouw
Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. ProRail vraagt aandacht voor het unieke vrouwenbouwteam in de duinen van Zandvoort. Zij zorgen ervoor dat daar een gloednieuwe natuurbrug wordt gebouwd.
Gepubliceerd op

Planning

2017

  • September - Afvangen dieren zoals hagedissen/konijnen
  • Oktober - Aanleg werkweg parallel aan het spoor en verwijderen begroeiing
  • November en december - Aanleg landhoofden natuurbrug

2018

  • Januari - Betonwerk
  • Februari/maart  - Plaatsen liggers brugdek en afbouwdek
  • April/mei  - Inrichting/beplanting van het gebied
  • Zomer  - Natuurbrug gereed