Eindhoven-Boxtel : Aanleg ecoduct De Mortelen (Project gerealiseerd)

Midden in provincie Noord-Brabant ligt het Groene Woud, een unieke aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden. Het spoor tussen Eindhoven en Boxtel loopt hier dwars doorheen. ProRail bouwt daarom een nieuw ecoduct. Zodat de dieren veilig van het ene natuurgebied naar het andere kunnen.

Locatie
Best
Programma
Ontsnippering
Startdatum
2017
Einddatum
2020

Hart van het Groene Woud

Het nieuwe ecoduct, zo’n 50 meter breed, ligt midden in het Groene Woud. Het verbindt de kernnatuurgebieden Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal weer met elkaar. Daarmee is het een belangrijke ecologische impuls voor het gebied.

Van herten tot salamanders

Naar verwachting zullen vooral edelherten het ecoduct gaan gebruiken. Maar ook andere dieren, zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen en hagedissen.

28 liggers

In het voorjaar van 2019 zijn 28 liggers van circa 40 meter lang op hun plek gehesen tussen de twee landhoofden van natuurbrug De Mortelen. Met het plaatsen van de liggers werden de twee natuurgebieden weer aan elkaar verbonden.

Feestelijke opening

De aanleg van het ecoduct is in januari 2018 gestart. Eind 2019 zijn de werkzaamheden voor ProRail aan de natuurbrug afgerond. Gebiedseigenaar Brabants Landschap heeft tot eind januari 2020 nodig om het natuurgebied te verbinden met de natuurbrug. In februari 2020 wordt ecoduct De Mortelen feestelijk geopend door alle betrokken partijen.

Meerjarenprogramma Ontsnippering

Het ecoduct is onderdeel van het regionale programma 'Kloppend Hart van Het Groene Woud'. De aanleg van de natuurbrug is gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Binnen het MJPO zet ProRail zich, samen met partners, in voor duurzame projecten. Ook de provincie Noord-Brabant investeert in dit ecoduct. Het hele project kost circa 7,5 miljoen euro.

Lees meer over dit programma

Meer nieuws over dit project

Meer nieuws

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers