Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Haarlem : Ecoduct Duinpoort (Project gerealiseerd)

Rond Haarlem ligt een uniek natuurlijk duingebied. Het spoor tussen Zandvoort en Haarlem loopt daar dwars doorheen. Daarom heeft ProRail een nieuwe natuurbrug over het spoor aangelegd. Zodat dieren veilig van de ene kant naar de andere kant kunnen.

Locatie
Haarlem
Programma
Ontsnippering
Startdatum
2017
Einddatum
2018

Groter leefgebied voor dieren

Ten noorden van het spoor tussen Zandvoort en Haarlem liggen de Kennemerduinen en het Kraansvlak. En aan de zuidkant liggen het landgoedbos De Koningshof en landgoed Elswout. Deze natuurgebieden zijn onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het nieuwe ecoduct over het spoor verbindt noord en zuid. Zo hebben veel dieren een groter leefgebied en kunnen ze zich beter voortplanten en verspreiden.

Van reeën tot aardbeienvlinders

Dieren zoals reeën, boommarters, zandhagedissen en hazelwormen kunnen de natuurbrug gebruiken. Maar ook insecten zoals zandloopkevers en vlinders. Bijvoorbeeld bruine eikenpages, heivlinders en aardbeienvlinders. Ook veel plantensoorten hebben baat bij de brug.

Bekijk: Aanbouw natuurbrug Duinpoort bij Zandvoort

7000 hectare duingebied

Ecoduct Duinpoort is de laatste natuurbrug die in dit duingebied is aangelegd. De andere twee natuurbruggen zijn aangelegd over de Zeeweg (Zeepoort) en de Zandvoortselaan (Zandpoort). Dankzij deze drie natuurbruggen is er één groot duingebied ontstaan van meer dan 7000 hectare, waar dieren volop de ruimte hebben. Lees meer over de natuurbruggen op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Ontsnippering

ProRail is een van de grootste terreinbeheerders van Nederland. De aanleg van natuurbruggen is een van de duurzame projecten waar ProRail zich, samen met partners, voor inzet. Ecoduct Duinpoort wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). ProRail werkt voor dit project samen met PWN (drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Natuurmonumenten en de gemeente Zandvoort.

 

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers