Lijstjes : Meeste reizigers­hinder in 2021

Ieder jaar werken wij samen met de spooraannemers op heel veel plekken aan het spoor. Ook in 2021 gaan we dat doen, ondanks de coronacrisis. Er reizen nu misschien minder mensen, maar spoorwerk kan natuurlijk altijd hinder opleveren. We hebben een top 10 gemaakt van werkzaamheden waarbij wij dat het meest verwachten.

1. Zwolle

Van 28 april tot 4 mei en van 9 juli tot 20 juli is het treinverkeer tussen Zwolle en Herfte (gedeeltelijk) gestremd omdat we hier werken aan een voorverdubbeling van twee naar vier sporen. Ook bouwen we bij Herfte een dive-under waardoor het ene spoor onder het andere door kan gaan. In de zomer van 2021 ronden we dit project af en rijden treinen van/naar Emmen en Groningen/Leeuwarden over eigen sporen en hoeven ze elkaar niet meer te kruisen.

Projectpagina

2. Geldermalsen

Van 23 augustus tot 28 augustus verwijdert De Lingense Alliantie de huidige voetgangersbrug aan de oostzijde en westzijde van het station. De historische kap wordt herplaatst. Ook wordt een nieuw spoor in gebruik genomen, tunnelelementen ingehesen en onder meer nieuwe geluidsschermen langs het spoor geplaatst om geluidhinder in de omgeving te verminderen.

Projectpagina

3. Arnhem

Van 12 tot 16 augustus passen we de spoorlayout op Arnhem Centraal aan, zodat er twee treinen tegelijkertijd kunnen halteren op spoor 4. Tegelijkertijd wordt de volledige treinbesturing vervangen op heel Arnhem Centraal. Dit zal de dienstregeling rond Arnhem nog betrouwbaarder maken, omdat er meer ruimte is voor reizigers en treinen. Ook kunnen treinen van de lijn Arnhem – Nijmegen / Tiel beter anticiperen op een toename van het aantal intercity’s tussen Schiphol – Utrecht – Nijmegen. Het spoor bij Arnhem gaat voor 100 uur volledig op slot en er zullen meerdere werkzaamheden rond en in de stad worden gecombineerd om overlast in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

4. Zwolle–Amersfoort

Tussen 16 en 23 oktober plegen we onderhoud aan het spoor tussen Zwolle en Amersfoort. We vervangen er wissels, sporen en ballast. Ook wordt hier vernieuwde spoorbeveiliging geactiveerd.

5. Nijmegen

Gedurende de werkzaamheden bij Nijmegen zullen er geen treinen rijden tussen Nijmegen en Mook. Dit zal zijn in de periode tussen 31 juli en 9 augustus. In deze 9-daagse buitendienststelling gaat in beide weekenden zelfs al het treinverkeer van en naar Nijmegen plat. In deze periode vernieuwen we het spoor over 700 meter vanaf station Nijmegen richting Mook. Ook op aansluitende sporen in de regio Nijmegen werken we aan vernieuwing van het spoor. Op het opstelterrein nabij de wijk Wolfskuil ruimen we oude sporen op.

6. Eindhoven–Venlo

Tussen Eindhoven en Venlo gaat het om een gecombineerde buitendienststelling die zal plaatsvinden tussen 29 oktober en 8 november. De eerste 76 uur wordt in Eindhoven gewerkt aan uitbreiding van de parkeergelegenheid voor treinen. Omdat er steeds meer treinen gaan rijden, moeten er voor die treinen namelijk ook voldoende parkeerplaatsen zijn. Vanaf 1 november verbeteren we de perrons op station Horst-Sevenum. Hier brengen we onder meer het perron op de instaphoogte van 76 centimeter, even hoog als de instap van de trein. Hierdoor kunnen ook reizigers met een functiebeperking makkelijker de trein nemen.

Projectpagina

7. Rotterdam–Den Haag

Van 14 tot 17 mei werken we op dit traject aan Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk – Rotterdam. Dit zijn aanpassingen aan de infrastructuur waardoor er straks nog meer treinen kunnen rijden tussen Rotterdam en Den Haag. Zoveel zelfs dat je een reis niet meer hoeft te plannen, omdat de volgende trein altijd binnen een paar minuten het station binnenrijdt. We passen onder meer perrons en viaducten aan en maken er een nieuwe onderdoorgang voor fietsers en voetgangers.

Programmapagina

8. Deventer–Apeldoorn

ProRail vernieuwt het spoor in Apeldoorn tussen 16 februari en 1 maart. Hier is groot onderhoud nodig. We vervangen er de rails, wissels, de bovenleiding, het spoorgrind, kabels en leidingen. We hanteren hier een andere ‘wisseltactiek’; de wissels worden slimmer neergelegd zodat er minder terug hoeven te komen. Dit verkleint de kans op wisselstoringen.

9. Weert–Roermond

Op dit traject wordt het spoor tussen 23 en 29 oktober onderhouden en vernieuwd zodat het weer klaar is voor de toekomst.

10. Utrecht-Amsterdam

Tussen 1 en 4 mei wordt in opdracht van de gemeente Utrecht een fietstunnel onder het spoor gebouwd bij de Locomotiefstraat in Utrecht. De werkzaamheden vinden specifiek plaats tussen Utrecht Centraal en Breukelen, maar dit zal ook effect hebben op de treindienst tussen Utrecht en Amsterdam.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers