Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Geluidsabsorberende schermen in Nieuwe Wetering

Nieuws

14 januari 2022

De bestaande geluidsschermen aan de westzijde van de hogesnelheidslijn (HSL) in Nieuwe Wetering worden geluidsabsorberend gemaakt. Dit doen we door de transparante panelen te vervangen door geluidsabsorberende panelen. De werkzaamheden hiervoor starten op 17 januari 2022 en zijn naar verwachting op 6 mei 2022 klaar.

Veilig werken in de nacht

’s Nachts rijden er geen treinen op de HSL. De spanning kan dan van de bovenleiding. Daarom wordt er gewerkt van zondag- tot en met donderdagnacht, tussen 23.30 en 07.00 uur. De werkzaamheden vinden plaats tussen het Viaductpad en de Molendijk in Nieuwe Wetering.

We werken met hijskranen vanaf de Oostveenweg aan het scherm. Om dit veilig te kunnen doen, sluiten we de Oostveenweg af. Deze wegafsluiting geldt tijdens de werkzaamheden van 17 januari tot en met 6 mei 2022 en alleen ‘s nachts tussen 23.00 en 06.00 uur. Verkeer wordt omgeleid via de Achterweg en Regenboogweg. Overdag blijft de Oostveenweg open voor verkeer.

Wonen bij het spoor

Rijdende treinen produceren geluid. Wie in de buurt van het spoor woont of werkt, kan hier last van hebben. Waar mogelijk treffen we maatregelen om geluidshinder te verminderen én te voorkomen. De wettelijke normen zijn hierbij leidend.

Lees meer over geluid

Tijdelijk meer geluid

Tussen het verwijderen van de huidige panelen en het terugplaatsen van de geluidsabsorberende panelen zit ongeveer drie weken. In deze tussenperiode zullen omwonenden meer geluid van de HSL horen. Als de nieuwe panelen zijn geplaatst, is het geluid minder dan voorheen. 

Het geluid dat de treinen op de HSL maken, past binnen de wettelijke geluidsnormen. Toch ervaren omwonenden hinder van het treinverkeer op het traject sinds de HSL in 2009 in gebruik is genomen. Om de geluidswaarden verder te beperken, heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in 2015 besloten om bovenwettelijke maatregelen te nemen op meerdere plekken langs de HSL. Deze maatregelen voeren we nu uit.

Op meerdere plekken

In de gemeente Kaag en Braassem volgen nog werkzaamheden aan de geluidsschermen in Hoogmade (vanaf november 2022) en Rijpwetering (planning nog niet bekend). Ook in Lansingerland zijn de werkzaamheden nog in volle gang. In de gemeenten Zoetermeer, Zwijndrecht en Hoekse Waard (Mookhoek) zijn de werkzaamheden klaar. In totaal vervangen we 10 kilometer transparante schermen door geluidsabsorberende schermen en plaatsen we 3 kilometer aan nieuwe schermen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is opdrachtgever van de geluidsmaatregelen. BAM Infra voert de geluidsbeperkende maatregelen uit in opdracht van Infraspeed Maintenance B.V., de operationele beheerder van de HSL. ProRail ziet toe op de juiste uitvoering van de werkzaamheden. Daarnaast is ProRail verantwoordelijk voor de verkeersleiding, de capaciteitsverdeling en de organisatie bij calamiteiten.

Bekijk werkzaamheden op de kaart

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers