Geluidsmaatregelen hogesnelheidslijn in Zwijndrecht

Nieuws

22 oktober 2021

De bestaande geluidsschermen langs de hogesnelheidslijn (HSL) in Zwijndrecht worden geluidsabsorberend gemaakt. Dit doen we door de transparante panelen te vervangen door geluidsabsorberende panelen. Op zaterdag 23 oktober 2021 starten de werkzaamheden. De verwachting is dat de schermen aan beide zijden van het spoor in één dag zijn vervangen.

Geen treinen op de HSL

Op 23 oktober rijden er geen (internationale) treinen op de HSL-Zuid. Hierdoor kan de aannemer overdag veilig werken aan de geluidsschermen. NS informeert reizigers over de aangepaste route via de NS reisplanner.  

Geluidsmaatregelen HSL Zwijndrecht
Geluidsmaatregelen HSL Zwijndrecht

Bovenwettelijke maatregelen

Het geluid dat de treinen op de HSL maken, past binnen de wettelijke geluidsnormen. Toch ervaren omwonenden sinds 2009 overlast van het treinverkeer op het traject. In 2009 werd de HSL in gebruik genomen. Om de geluidswaarden verder te beperken, heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in 2015 besloten om bovenwettelijke maatregelen te nemen op meerdere plekken langs de HSL. Deze maatregelen voeren we nu uit.

Op meerdere locaties

In Lansingerland en Zoetermeer zijn de werkzaamheden al in volle gang. Hierna volgen nog maatregelen in de gemeenten Zwijndrecht en Kaag en Braassem. In totaal vervangen we 10 kilometer transparante schermen voor geluidsabsorberende schermen en plaatsen we 3 kilometer aan nieuwe schermen.

Het ministerie is opdrachtgever van de geluidsmaatregelen. BAM Infra voert de geluidsbeperkende maatregelen uit in opdracht van Infraspeed Maintenance B.V., de operationele beheerder van de HSL. ProRail ziet toe op de juiste uitvoering van de werkzaamheden. Daarnaast is ProRail verantwoordelijk voor de verkeersleiding, de capaciteitsverdeling en de organisatie bij calamiteiten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers