Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Geluidsabsorberende schermen langs HSL in Mookhoek

Nieuws

17 september 2021

De bestaande geluidsschermen langs de hogesnelheidslijn (HSL) in Mookhoek worden geluidsabsorberend gemaakt. Dit doen we door de transparante panelen te vervangen door geluidsabsorberende panelen. Op zaterdag 18 september 2021 starten de werkzaamheden. De verwachting is dat de schermen aan beide zijden van het spoor in één dag zijn vervangen.

Geen treinen op HSL

In het weekend van 18 tot 20 september 2021 rijden er geen (internationale) treinen op de HSL-Zuid. Hierdoor kan de aannemer overdag veilig werken aan de geluidsschermen. NS informeert reizigers over de aangepaste route via de NS Reisplanner.  

Het geluid dat de treinen op de HSL maken, past binnen de wettelijke geluidsnormen. Toch ervaren omwonenden hinder van het treinverkeer op het traject sinds de HSL in 2009 in gebruik is genomen. Om de geluidswaarden verder te beperken, heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in 2015 besloten om bovenwettelijke maatregelen te nemen op meerdere plekken langs de HSL. Deze maatregelen voeren we nu uit.

Geluidmaatregelen HSL Mookhoek
Geluidmaatregelen HSL Mookhoek

Op meerdere plekken

In Lansingerland en Zoetermeer zijn de werkzaamheden al in volle gang. Hierna volgen nog maatregelen in de gemeenten Zwijndrecht en Kaag en Braassem. In totaal vervangen we 10 kilometer transparante schermen door geluidsabsorberende schermen en plaatsen we 3 kilometer aan nieuwe schermen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is opdrachtgever van de geluidsmaatregelen. BAM Infra voert de geluidsbeperkende maatregelen uit in opdracht van Infraspeed Maintenance B.V., de operationele beheerder van de HSL. ProRail ziet toe op de juiste uitvoering van de werkzaamheden. Daarnaast is ProRail verantwoordelijk voor de verkeersleiding, de capaciteitsverdeling en de organisatie bij calamiteiten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers