Nieuwe stap in aanbesteding ERTMS

Nieuws

18 december 2020

Op vrijdag 18 december is een belangrijk besluit genomen in de aanbestedingsprocedure van het Central Safety System (CSS) ERTMS, het nieuwe digitale treinbeveiligingssysteem voor het spoor. ProRail gaat met de systeemleveranciers Thales en Siemens verder in de dialoogfase van de aanbesteding. Na beoordeling op basis van vooraf vastgestelde criteria kwamen deze partijen als beste uit de bus.

Eén partij in de wachtkamer

Voor systeemleverancier Alstom treedt een ‘wachtkamerregeling’ in werking. Dat betekent dat Alstom alsnog in aanmerking kan komen voor de dialoogfase wanneer één van de twee gekozen systeemleveranciers voortijdig de dialoog verlaat. 

European Rail Traffic Management System

ERTMS is het nieuwe Europese treinbeveiligings- en besturingssysteem, hét digitale platform voor ons spoorwegnetwerk. Dit systeem is van doorslaggevend belang voor verdere innovaties en vergroot bovendien de betrouwbaarheid, punctualiteit en veiligheid. ERTMS is een geavanceerd beveiligingssysteem en zit zowel in de trein als in het spoor. 

In Nederland zijn de Betuweroute, HSL, Hanzelijn en het spoor tussen Amsterdam en Utrecht al voorzien van ERTMS. In de komende tien jaar wordt ERTMS op meerdere baanvakken aangelegd, te beginnen tussen Kijfhoek en de Belgische grens. Met ERTMS kan het spoor zich ontwikkelen tot de meest duurzame manier van vervoer in Europa.  

CSS: Central Safety System

De aanbesteding CSS levert over ongeveer een jaar een contract op voor het centrale beveiligingssysteem ERTMS in de infrastructuur. Het gaat om de werving van een leverancier voor ontwikkeling, levering en onderhoud van de ERTMS-infra beveiligingsobjecten en -systemen. Denk daarbij aan Radio Block Centers (RBC), Interlocking (IXL’s), Object controllers, LEU’s en euroBalises. Het gaat om de uitrol van ERTMS standaard Level 2 Baseline 3. Het contract loopt ruim dertig jaar en heeft een omvang van 300 tot 400 miljoen euro. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers