Treinverkeer vanaf woensdag ontregeld door acties FNV Spoor

Nieuws

26 april 2021

Treinreizigers, reizigersvervoerders en goederenvervoerders ondervinden van woensdag 28 april tot en met zaterdag 1 mei mogelijk zeer veel overlast vanwege acties van vakbond FNV Spoor. De vakbond voert acties, omdat er nog geen akkoord is bereikt met ProRail over een nieuwe CAO. CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals gingen eerder wel akkoord met het voorstel van ProRail. Met deze bonden zijn we nog in gesprek over de ‘Eerder stoppen met werken-regeling’.

Grote impact op treinverkeer

FNV Spoor heeft vrijdag 23 april laten weten dat er gebruik zal worden gemaakt van het recht tot actievoeren om hun eisen kracht bij te zetten. Maandag 26 april maakte FNV Spoor bekend aan ProRail welke acties zij concreet aan het voorbereiden zijn. Dit zijn helaas acties die veel impact hebben op het treinverkeer.

ProRail betreurt dat treinreizigers, reizigersvervoerders en goederenvervoerders hier veel overlast van kunnen ondervinden. Wat de precieze impact zal zijn voor reizigers wordt met de vervoerders in kaart gebracht. Daarna zal hier over worden gecommuniceerd.

Minder of geen treinen mogelijk

Concreet zal er volgens FNV Spoor actie worden gevoerd op verschillende verkeersleidingsposten door het hele land waardoor in bepaalde regio’s en daarbuiten minder of geen treinen kunnen rijden. Reizigers en verladers zullen de grote impact van de acties merken op in ieder geval de volgende momenten:

  • Woensdag 28 april van 06:00 – 10:00 uur in de regio’s Utrecht, Amsterdam en Alkmaar;
  • Donderdag 29 april van 06:00 – 10:00 uur in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal;
  • Vrijdag 30 april van 06:00 – 10:00 uur in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen;
  • Zaterdag 1 mei van 05:00 – Zondag 2 mei 05:00 uur een landelijke 24-uursstaking.

Opstarten kost tijd

Volgens FNV Spoor worden de acties van woensdag tot en met vrijdag tot 08:00 uur in de ochtend gevoerd. Echter kan het treinverkeer dan pas na 08:00 uur weer worden opgestart en dat kost tijd. Daarom verwacht ProRail dat het treinverkeer tot in ieder geval 10:00 uur ontregeld zal zijn. Mocht FNV Spoor de landelijke actie van zaterdag 1 mei door laten gaan, dan is er de gehele dag in het hele land geen treinverkeer mogelijk.

Hoewel de acties van woensdag tot en met vrijdag regionaal zijn georganiseerd is er een grote kans dat het effect ervan ook in andere delen van het land te merken is. ProRail adviseert om op deze dagen vóór vertrek een reisplanner te raadplegen voor actuele reisinformatie.

Over de onderhandelingen

Na maanden van gezamenlijk overleg tussen CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor deed ProRail op 1 maart een eindbod richting de drie bonden. Leden van CNV Vakmensen en VHS RailProfessionals stemden daarmee in. Met deze bonden zijn we nog in gesprek over de ‘Eerder stoppen met werken-regeling’. De achterban van FNV verwierp het bod, waarna de bond ProRail een ultimatum stelde.

ProRail heeft vervolgens in een uitgebreide reactie aan FNV Spoor laten weten waarom dit ultimatum werd afgewezen.

Gezamenlijke CAO

ProRail staat achter haar eindbod. Zeker in een tijd waarin veel bedrijven binnen en buiten de spoorsector het economisch moeilijk hebben. Toch is het nog steeds een uitgesproken wens om er met zowel CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals als FNV Spoor gezamenlijk uit te komen. We roepen daarom ook op om met elkaar in gesprek te blijven.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers