Liggers leggen bij Asselsche Heide

ProRail verbindt natuurgebieden op de Veluwe met de bouw van een natuurbrug bij Asselsche Heide. Dit weekend leggen we met een hijskraan de liggers over het spoor!
De liggers voor de natuurbrug bij Asselsche Heide liggen klaar om in te hijsen (beeld van webcam).
De liggers voor de natuurbrug bij Asselsche Heide liggen klaar om in te hijsen (beeld van webcam).

Noord- en Zuid Veluwe verbinden

Het natuurgebied de Veluwe wordt doorkruist door het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. ProRail bouwt daarom natuurbrug Asselsche Heide over het spoor zodat de dieren veilig van de ene kant naar de andere kant kunnen komen. 

Liggers over de sporen (live webcam)

Op dit moment wordt de allerlaatste hand gelegd aan de basis van de natuurbrug. Op zaterdag 1 december plaatst de aannemer de 35 liggers met een gewicht van 33 ton elk over de sporen. In dat weekend wordt er op dit tracé al aan het spoor gewerkt (spoor- en overwegvernieuwingen) en rijden er geen treinen. U kunt de werkzaamheden volgen via een webcam

De 35 liggers liggen nu nog naast het spoor. Dit weekend hijsen we ze op hun plek.

Voorjaar 2019 klaar

De natuurbrug komt in het verlengde te liggen van het iets zuidelijker gelegen ecoduct ‘Hoog Buurlo’ over de snelweg A1. Samen met andere natuurbruggen in dit gebied zorgt de natuurbrug Asselsche Heide ervoor dat Noord- en Zuid Veluwe weer aan elkaar verbonden worden. In juni 2018 is de aanleg van de natuurbrug gestart. Eind eerste kwartaal 2019 is het project klaar.

Meerjarenprogramma Ontsnippering

De aanleg wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. ProRail werkt voor dit project samen met Kroondomein het Loo. Deze laatste wordt de beheerder van de natuurbrug.

Reist u dit weekend bij Apeldoorn met de trein? Check voor uw vertrek uw reis met de reisplanner

 

 

Gepubliceerd op