Opstelterrein - Eindhoven

Eindhoven is vergroeid met het spoor. De stad is niet alleen verbonden met de A2-corridor, maar maakt ook deel uit van de Brabantroute.

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS)

Steeds meer mensen reizen dagelijks met de trein. Het spoor levert zo een belangrijke en duurzame bijdrage aan de economische ontwikkeling van Nederland. Om de verwachte groei van 30 tot 40 procent meer reizigers de komende jaren op te vangen, werkt ProRail samen met vervoerders aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. In opdracht van het ministerie van I&W komen er ‘metroachtige’ spoorverbindingen tussen de grotere steden met voldoende ruimte voor het spoorgoederenvervoer. 

Uitbreiding opstelcapaciteit opstelterrein

De uitbreiding van de opstelcapaciteit op het opstelterrein Eindhoven is onderdeel van Programma Hoogfrequent Spoor. Meer treinen betekent ook dat er meer ruimte nodig is om rijtuigen op te stellen en schoon te maken. Daarom wordt het opstelterrein in Eindhoven opnieuw ingericht zodat de sporen efficiënter gebruikt kunnen worden. Dura Vermeer bouwt vijf nieuwe behandel- en opstelsporen en moderniseert de vijf bestaande. Advies- en ingenieursbureau Movares werkt de plannen uit voor de ombouw van nog eens vier sporen.

Bescherming omgeving

Om de omgeving te beschermen tegen extra geluidshinder, komt er aan de zuidkant van het opstelterrein (ter hoogte van de Fuutlaan) een geluidsscherm te staan. Dat wordt circa zeshonderd meter lang. Het bovenste gedeelte daarvan zal uit glas bestaan zodat het uitzicht bewaard blijft.

Het laatste nieuws

Goed buurmanschap begint bij goed omgevingsmanagement

geluidsscherm_002.jpg
Het opstel-en behandelterrein aan de zuidzijde van Station Eindhoven Centraal wordt klaargemaakt voor de toekomst. Er rijdt al sinds 2018 iedere tien minuten een trein van en naar Amsterdam. Op weg naar 2028 volgt er ook een intensivering van de intercitydienst en spoorverbinding naar Breda. Meer treinen betekent ook dat er meer ruimte nodig is op het opstelterrein.
Gepubliceerd op

Projectupdate augustus 2019

prorail_emplacement_eindhoven_kop
Sinds de vorige bijeenkomst is het project uiteraard niet stil blijven staan. We hebben een aantal belangrijke stappen gezet. Het ontwerp van het spoor, opstelterrein en transformatorhuis is gelijk gebleven. Op basis van dit ontwerp zijn de benodigde omgevingsvergunningen aangevraagd bij de gemeente Eindhoven. De omgevingsvergunning Milieu is verleend en inmiddels onherroepelijk. De omgevingsvergunningen Bouwen zijn ook verleend.
Gepubliceerd op

Meer ruimte voor treinen in Eindhoven

Ondertekening uitbreiding opstelterrein Eindhoven
V.l.n.r.: Frank Heijerman -Dura Vermeer, Wendy de Wild - ProRail, Herman van der Horst - Movares (Foto: Ilse Leijtens)
Het opstelterrein in Eindhoven krijgt meer ruimte voor het parkeren, reinigen en plegen van klein onderhoud aan treinen. Daarvoor hebben ProRail, Dura Vermeer en Movares vandaag symbolisch hun handtekening gezet. Dat gebeurde op de Dag van de Rail in Tilburg.
Gepubliceerd op

Contact

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over en de ontwikkelingen binnen het project? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief.

Partners

 Logo ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Logo NS

Logo gemeente Eindhoven