Rijden op het Nederlandse spoor

Het spoor verbindt mensen, steden en bedrijven. ProRail is verantwoordelijk voor dat spoor. Wij maken het mogelijk dat miljoenen reizigers en goederen elke dag via het spoor kunnen reizen. Veilig, snel, comfortabel en duurzaam. De vervoerders – de bedrijven die personen en goederen vervoeren – zijn onze belangrijkste klanten. Samen zorgen we ervoor dat treinreizigers prettig kunnen reizen, en goederen efficiënt worden vervoerd.

Daarom het spoor

Kiezen voor vervoer over het spoor is een slimme keuze. Wegen slibben steeds meer dicht. Daartegenover staat een fijnmazig spoornetwerk dat zowel de Randstad als de regio’s optimaal verbindt. Bovendien is het spoor één van de duurzaamste vormen van vervoer. Naast fietsen en lopen is er geen manier van transport die zo energiezuinig is en zo weinig CO2 uitstoot. Ook het vervoer van goederen over het spoor is zeer duurzaam: zo kan 1 goederentrein gemiddeld even veel vervoeren als 65 vrachtwagens! Lees meer over duurzaamheid op het spoor.

Het kan via het spoor

Zo’n 30 verschillende vervoerders, ruim 1 miljoen treinreizen per dag, 3,3 miljoen treinritten per jaar en 45 miljard tonkilometers per jaar… het spoor is drukbezet. Ondanks deze drukte weten we de capaciteit op het spoor goed te verdelen. Iedere vervoerder krijgt de ruimte om zijn reizigers of goederen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te brengen.

Wat doen wij 

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. We regelen ook de capaciteitsverdeling. Dat betekent dat wij - als onafhankelijke partij - de ruimte op het spoor verdelen. Verder leidt ProRail al het treinverkeer in Nederland. Zowel de reizigerstreinen als de goederentreinen. 

Wie maken gebruik van het spoor?

De bekendste vervoerder van reizigers is NS. Daarnaast zijn er 7 regionale reizigersvervoerders, die op trajecten in de regio rijden. Wat betreft goederenvervoerders: daarvan zijn er zo’n 20. Zij vervoeren de meest uiteenlopende zaken. Van bouwmaterialen tot gympen, van kolen tot staal. 

Behalve vervoerders kunnen ook andere ondernemingen toegang tot het spoor aanvragen. Denk aan spooraannemers, stoommaatschappijen en ondernemingen voor besloten personenvervoer.

ProRail: uw partner op het spoor 

Wat voor vervoerder u ook bent: ProRail is uw partner op het spoor. We zetten ons elke dag in om het spoor nog beter, concurrerender en sneller te maken, zonder onze omgeving uit het oog te verliezen. We maken ook plannen voor de toekomst, zodat het spoor ook op de lange termijn duurzaam, veilig en efficiënt blijft. Dit alles doen we in overleg en samenwerking met u als vervoerder. 

Nieuwe vervoerder?

Heeft u interesse om als vervoerder gebruik te maken van het spoor? Op deze website vindt u relevante informatie en documenten over de toegang tot het spoor. Daarnaast staan onze accountmanagers u graag te woord, om u persoonlijk te informeren wat hier allemaal bij komt kijken.

Bestaande vervoerder?

Bent u al klant van ProRail, ga dan naar uw persoonlijke pagina op het Logistiek Portaal. Daar heeft u toegang tot alle voor u relevante informatie en documenten. 

Bent u een bestaande vervoerder en hebt u nog geen toegang tot het Logistiek Portaal? Vraag dan een account aan via het formulier Applicatie aanvragen. De contactpersoon binnen uw organisatie keurt de aanvraag goed en vraagt voor u de toegangsrechten aan. De rechten zijn afgestemd op uw functie. Zo ziet u alleen de onderwerpen die voor u relevant zijn.

Welke vervoerder rijdt op welke concessie?

Klik op de afbeelding voor een overzicht van de concessies en welke vervoerder op welke concessie rijdt. Goederenvervoerders zijn niet gebonden aan specifieke trajecten, maar kunnen gebruik maken van het gehele spoornetwerk.

Vervoerders en concessies 2019