Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Vervoerders : Netverklaring

ProRail biedt een veilig en betrouwbaar spoorwegnet. Wil jij als vervoerder gebruik maken van het spoor? Lees dan onze Netverklaring. Daarin staat alle informatie die nodig is voor toegang tot het spoor.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 3 juni 2024.

Praktische informatie

De Netverklaring bevat niet alleen praktische, technische informatie over het spoorwegnet dat ProRail beheert. Het bevat ook toegangsvoorwaarden voor het spoor, inclusief een model van de toegangsovereenkomst die je als vervoerder afsluit met ProRail. De Netverklaring beschrijft daarnaast het proces van capaciteitsaanvraag naar -gebruik. De Netverklaring wordt opgesteld volgens de Spoorwegwet (artikel 58). ProRail geeft elk jaar een Netverklaring uit, en vult die zo nodig tussentijds aan.

Gebruiksvergoeding

Ook geeft de Netverklaring inzicht in de gebruiksvergoedingen die je aan ProRail betaalt voor het gebruik van de hoofdspoorweginfrastructuur.

Meer weten over de gebruiksvergoeding 2023? Lees dan de vragen en antwoorden over dit onderwerp.

Vragen en antwoorden

Spoorgerelateerde diensten

In de Netverklaring lees je ook meer over de verschillende spoorgebonden diensten. Bijvoorbeeld over het gebruik van rangeersporen, voorwaarden voor toegang tot het telecommunicatienetwerk of aanvullende diensten voor de uitvoering van de dienstregeling.

Spoorgebonden diensten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers