Starten als spoorwegonderneming

Een miljoen treinreizen per dag, zo’n 30 verschillende vervoerders. Om dat allemaal in goede banen te leiden, maken we afspraken met alle partijen die het spoor willen gebruiken. Bijvoorbeeld over wie wanneer welk deel van het spoor gebruikt. En hoeveel dat kost. Zo houden we het spoor veilig, efficiënt en duurzaam.

Toegang tot het spoor

Start u als spoorwegonderneming, dan begint dat met een toegangsovereenkomst. Daarin spreekt u met ProRail af hoe en wanneer u van het spoor gebruik gaat maken. Bijvoorbeeld welk deel van het spoornetwerk u gaat gebruiken en de aan u verdeelde capaciteit, welke diensten u bij ons afneemt en de tarieven van de gebruiksvergoeding die u betaalt voor het gebruik van de infrastructuur. Daarnaast bevat de toegangsovereenkomst de algemene voorwaarden, waarin staat wat u van ons mag verwachten, en wij van u. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

Om een toegangsovereenkomst af te sluiten, heeft u nodig:

  1. Een (beperkte) bedrijfsvergunning
  2. Een veiligheidscertificaat
  3. Als u reizigers vervoert: een vervoerconcessie bij de overheid

Veilig materieel

Op het spoor gaat veiligheid voor alles. Daarom stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eisen aan de voertuigen die u gebruikt. Elk spoorvoertuig – van trein tot onderhoudsmaterieel – wordt toegelaten door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Zij kijken of het voertuig aan alle veiligheidseisen voldoet. En of het op het Nederlandse spoornetwerk mag worden toegelaten. Is alles in orde? Dan krijgt u een vergunning voor uw gekeurde spoorvoertuig.

Ook railinframachines – zoals graafmachines en onderhoudsvoertuigen – hebben een vergunning nodig. Maar, zet u zo’n machine alleen in op trajecten die buiten dienst zijn gesteld? Dan heeft u alleen een Certificaat Keuring Railinframachines nodig.

Meer weten over hoe de vergunningen worden verleend? Of over de regels die daarbij gelden? Neem dan contact op met de Inspectie leefomgeving en Transport.

Vervoert u reizigers?

Dan heeft u nog een extra vergunning nodig: een zogenaamde vervoersconcessie. Zonder zo’n concessie kunt u geen reizigers vervoeren. Wilt u reizigers op het hoofdrailnet vervoeren? Dan moet u bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn voor uw vervoersconcessie. Bent u een regionale vervoerder? Dan kunt u terecht bij de regionale concessieverlener, vaak de provincie. Vervoert u goederen? Per trein kunt u snel, veilig en duurzaam uw goederen vervoeren. ProRail zorgt dat het spoor internationaal aansluit, en helpt het goederenvervoer innoveren. Zodat elke lading snel op zijn plek van bestemming is. Hier leest u alles over goederenvervoer.

Interesse?

Wilt u starten als spoorwegonderneming of denkt u daarover? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met al uw vragen. Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar accountmanagement@prorail.nl. Bellen kan ook: 088-231 3606.

Netverklaring

Wilt u als vervoerder gebruik maken van het spoor? Lees dan onze Netverklaring. Daarin staat alle informatie die nodig is voor toegang tot het spoor. Niet alleen praktische en technische informatie, maar ook de toegangsvoorwaarden voor het spoor. Inclusief een model van de toegangsovereenkomst die u als vervoerder met ons afsluit. Bovendien geeft de Netverklaring ook inzicht in de gebruiksvergoedingen die u aan ons betaalt.

Network statement

Do you, as a train operating company, wish to use our rail infrastructure? Then please read our Network Statement, which contains relevant information for gaining track access. The Network Statement not only contains practical and technical information about the railway network managed by ProRail, but also spells out the conditions you have to meet in order to access the network. Including a sample of a network access agreement between ProRail and a train operating company. The Network Statement also contains an overview of the usage fees we charge for our services.