Historische kleuren station Roosendaal weer terug

Nieuws

24 augustus 2017

De perronkappen op station Roosendaal zien er eind dit jaar weer uit als nieuw. Schilders zijn druk bezig het hout- en staalwerk te verven. Dankzij een kleurhistorisch onderzoek krijgen de kappen hun oorspronkelijke kleuren weer terug.

De perronkappen op station Roosendaal stammen uit 1907. Vanwege hun karakteristieke vormgeving hebben ze een monumentale status. Om ze ook de komende jaren in goede staat te houden, voeren we op dit moment groot onderhoud uit. Altijd een uitdaging op een station waar de treinen gewoon blijven rijden en reizigers er zo min mogelijk hinder van mogen ondervinden.

Zwart en beige

Nu de perronkappen toe zijn aan nieuwe verlaag, is besloten de kappen zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat te herstellen. Daarom heeft een gespecialiseerd bedrijf onderzocht welke kleuren de kappen oorspronkelijk hadden. Laagje voor laagje zijn met heel fijn schuurpapier de verschillende verflagen blootgelegd, tot wel 19 lagen aan toe. Uiteindelijk bleek dat het houtwerk oorspronkelijk beige was en de stalen draagconstructie zwart. Die kleuren keren nu weer terug.

Vernieuwingen

Naast het schilderwerk worden ook de lichtstraten op de perronkap vernieuwd. Ook daarbij is gekozen voor materialen die de oorspronkelijke vormgeving zo veel mogelijk benaderen. Verder wordt ook de dakbedekking vernieuwd en is er een valbeveiliging aangebracht om in de toekomst veilig te kunnen werken. Dat laatste hadden ze overigens in 1907 nog niet, maar gelukkig zie je er vanaf het perron dan ook niets van.

Ledverlichting

Ook de verlichting wordt vernieuwd. Daarbij is gekozen voor ledverlichting. Dat verbruikt veel minder stroom en heeft een langere levensduur. Wel zo duurzaam dus.

Planning

De werkzaamheden aan de perronoverkapping duren nog tot eind dit jaar. Tot die tijd blijft het station nog even in de steigers staan.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers