Jeugdige Willie Wortels aan de slag voor ProRail

Reizigers hebben aangegeven dat het leuker, veiliger en schoner moet worden op station Amsterdam Lelylaan. ProRail heeft deze opdracht ingezet op de Junior Innovation Challenge. 25 leerlingen van de Sittardse Trevianum Scholengroep gingen brainstormen over ideeën om station Amsterdam Lelylaan te pimpen.

Afval weggooien leuk maken

Het winnende idee om van afval weggooien een spel te maken, kwam van vier jongens. Zij bedachten een wand met gaten waardoor je vuil kunt weggooien waarna er als je ‘scoort’ belletjes gaan rinkelen of lampjes knipperen. Oplossingen voor het weggooien van afval waren erg populair. Hoe maken we het afval weggooien leuker? Kinderen zien graag een spelelement waarbij ze bijvoorbeeld punten kunnen winnen in een app.

Nog meer ideeën

Er waren nog veel meer ideeën. Sfeermuziek en sfeerverlichting, verwarmde bankjes met koptelefoons met muziek en stopcontacten om je telefoon op te laden. Om het aantrekkelijker te maken om je vuil netjes weg te gooien, bedachten de kinderen gekleurde prullenbakken, prullenbakken in de grond en ‘pratende’ prullenbakken zoals Holle Bolle Gijs in de Efteling. Erg creatief waren de ideeën voor een playstation achter een glazen wand  zodat ‘ie niet kan worden weggehaald’, een speciale ‘kidsplek’ waar kinderen kunnen spelen, en het neerzetten van een ‘nepboom’ waar kinderen in kunnen klimmen en via een regenboogglijbaan naar beneden kunnen.

Hoe verder?

De Junior Innovation Challenge 2016 heeft ons een mooi kijkje gegeven in de behoeften van kinderen tot 12 jaar. Alle ideeën gaan naar de juiste personen binnen ProRail en NS Stations. Zijn gaan kijken of de ideeën toepasbaar zijn.

ProRail innoveert

We zoeken continu naar innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, punctueler, duurzamer en kostenefficiënter te maken. We verbinden onze kennis met de kennis van onze partners: vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, infrastructuurbeheerders, universiteiten en kennisinstituten en nu ook met kinderen op de Junior Innovation Challenge. Met deze kennispartners werken we aan slimme oplossingen voor de logistieke en infrastructurele uitdagingen waar we voor staan.

Gepubliceerd op