Informatie over werkzaamheden per mail

Nieuws

30 augustus 2016

Wie in de buurt van het spoor woont, wil natuurlijk graag op de hoogte blijven van eventuele spoorwerkzaamheden in de buurt. Tot nu toe stuurt ProRail deze informatie nog huis aan huis in een brief aan omwonenden. In Utrecht en de regio daaromheen zijn we begonnen met het informeren van omwonenden via de digitale weg. Op termijn willen we dit in heel Nederland gaan doen.

Zijn er in de omgeving werkzaamheden, dan ontvangen omwonenden automatisch via hun mail een linkje naar een werkzaamhedenkaart. Daarop staat om welke werkzaamheden het gaat, op welke locatie precies en welke hinder dat kan opleveren.

Papier

Met deze omschakeling willen we het gebruik van papier verminderen. Want we sturen maar liefst 900.000 brieven naar omwonenden per jaar! Daarnaast is met het nieuwe systeem de informatie actueler, ook bij wijzigingen of last-minutewerkzaamheden, en kunnen we de werkzaamheden beter toelichten met filmpjes en foto’s.

Mooi instrument

De aannemers die de werkzaamheden uitvoeren, vullen zelf de werkzaamheden in. Een van hen is Micha Beto, omgevingsmanager bij BAM Infraconsult. “Dit instrument is heel mooi”, vertelt hij. “Op dit moment sturen we over werkzaamheden die voor hinder kunnen zorgen tien dagen voor aanvang een brief aan de omgeving. Met het nieuwe systeem kun je ook twee dagen van tevoren nog inspelen op eventuele wijzigingen. Het zijn bondige berichten: wat, waar en wanneer. Omwonenden zien de exacte plek waar iets staat te gebeuren. Een effectieve manier van communiceren.”

Meedoen?

Omwonenden kunnen meedoen door postcode, huisnummer en e-mailadres op te geven via www.prorail.nl/spoorwerkinmijnbuurt. Op dit moment werkt dit alleen voor Utrecht en het gebied daaromheen (gemeenten Bunnik, Houten, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Woerden en Zeist).

Liever een brief?

Misschien is het gebruik van mail niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Daarom blijft het ook mogelijk om een brief op de mat te ontvangen over werkzaamheden. Omwonenden kunnen zich hiervoor telefonisch aanmelden via de afdeling Publiekscontacten, bereikbaar via 0800 776 72 45 (gratis).

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers