Goederen voortaan 'met prik' naar Tilburg

Nieuws

25 februari 2016

De spoorgoederenterminal 'Railport Brabant' op het bedrijventerrein Loven in Tilburg is sinds 24 februari ook bereikbaar voor elektrische locomotieven. ProRail heeft de laatste kilometer spoor naar de overslagterminal voorzien van bovenleiding. Dit scheelt volgens de Provincie Noord-Brabant 78.000 vrachtwagenritten naar Tilburg per jaar.

De laatste kilometer vanaf de Brabantroute naar Tilburg Loven was niet geëlektrificeerd en moest dus daarom met een diesellocomotief worden afgelegd. Ergens op de route moest dus de locomotief voor de goederentrein worden gewisseld. Nu kunnen goederentreinen 'met prik' (spoortaal voor elektriciteit) naar de terminal.

Minder vrachtwagens 

Het extra stukje spoor zorgt ervoor dat het goederenvervoer over het spoor gemakkelijker wordt. Naar schatting van de Provincie Noord-Brabant zal aantal vrachtwagenritten naar Tilburg door de elektrificatie dalen met 78.000. Bedrijven kunnen de goederenstroom nu via het spoor tot aan hun voordeur laten komen en hoeven geen vrachtwagens meer in te schakelen.

Elektrificatie

De elektrificatie naar de spoorgoederenterminal Railport Brabant vergde een investering van €1,1 miljoen euro en is betaald door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincie Noord-Brabant, gemeente Tilburg en GVT Group. Voor de elektrificatie heeft ProRail 30 bovenleidingportalen geplaatst en 1300 meter bovenleiding opgehangen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers