Spannend: nieuwe passage Eindhoven bijna klaar voor gebruik

Nieuws

18 november 2015

Nog een paar dagen en dan wordt na 2,5 jaar bouwen de nieuwe reizigerspassage op station Eindhoven in gebruik genomen. Misschien wel de belangrijkste mijlpaal tijdens de vernieuwing van het station.

Zondag 22 november gaan de bouwschuttingen weg en krijgen reizigers voor het eerst een beeld bij de toekomstige passage. Toekomstig, want af is die nog niet. Zo wordt er nog volop gebouwd aan de winkels, is de verlichting van tijdelijke aard, staan er nog bouwschuttingen en zijn er ook nog geen liften. Ook is nog niet de volledige breedte beschikbaar en blijft de loopruimte voorlopig beperkt. Desondanks is de ingebruikname een hoogtepunt bij de vernieuwing van het station. ProRail, NS Stations en de gemeente Eindhoven zijn trots en blij dat aannemer Heijmans met de ingebruikname precies op schema ligt.

Bescheiden feestje

Op maandagochtend 23 november staan de opdrachtgevers feestelijk, maar bescheiden stil bij deze mijlpaal. Die ochtend worden de reizigers in het zonnetje gezet en getrakteerd op een kleine lekkernij. Ondertussen gaan de mannen van Heijmans er vol tegenaan en starten zij met de laatste fase van de vernieuwing. Het gaat dan om de renovatie/restauratie van de huidige passage waar straks ook de liften komen en die verder wordt ingericht als wachtruimte.

Vernieuwing station Eindhoven

Station Eindhoven is uit haar jasje gegroeid en krijgt een nieuwe, 13 meter brede reizigerspassage ontworpen door architect Luc Veeger van Arcadis met aan weerszijde winkels en reizigersvoorzieningen. Er komen liften en op- en neergaande roltrappen naar alle perrons, zodat iedereen zelfstandig kan reizen. De verbouwing van het monumentale station is alleen maar mogelijk dankzij een goede samenwerking tussen de verschillende partijen. De totale kosten zijn circa 70 miljoen euro en worden gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS Stations, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. ProRail is opdrachtgever namens alle partijen en voert de bouw uit samen met aannemer Heijmans.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers