Winnaars ProRail Hackathon halen prijs op in Frankfurt

Nieuws

2 juli 2018

Team A to Blockchain, de winnaars van ProRails Hackathon Blockchain op het spoor, zijn 30 juni naar Frankfurt gereisd om hun prijs te verzilveren. Matthias Felder, hoofd van het blockchainteam van Deutsche Bahn (DB), nam de winnaars mee op pad voor een dag vol blockchain en andere spoorinnovaties.

Innovatie-walhalla

Rondleiding op het Skydeck voor innovaties
Rondleiding op het Skydeck voor innovaties

In de Silberturm, een gebouw van maar liefst 31 verdiepingen van DB Frankfurt, op de 30ste verdieping van de Silberturm gaf innovation manager Torstel Krayl een rondleiding op het Skydeck. Dit is een open verdieping waar iedereen van DB kan komen innoveren. Hier staan lego-machines die Rubik's cubes oplossen, opstellingen met virtual reality om monteurs op te leiden voor nieuwe treinen, demo-opstellingen voor internet of things en vele andere hippe nieuwe dingen. 

Pitch

Team A to the Blockchain, pitchten hun idee om met blockchain het goederenvervoer nog veiliger en transparanter te maken
Team A to the Blockchain, pitchten hun idee om met blockchain het goederenvervoer nog veiliger en transparanter te maken

De jongens van Team A to the Blockchain, pitchten hun idee voor het blockchainteam van Deutsche Bahn. Zij bedachten om met blockchain het goederenvervoer nog veiliger en transparanter te maken en hadden hun idee toegespitst op de Duitse markt. Het Duitse blockchainteam reageerde enthousiast en Matthias Felder bood meteen aan om het team in contact te brengen met DB Cargo en de mensen die gaan over investeringen in startups. DB is al sinds 2016 bezig en heeft 20 lopende blockchainprojecten en drie geïmplementeerde systemen. Voorbeelden zijn de registratie van treinonderdelen en ook hebben ze op een modelspoorbaan van 80 km heel verkeersleiding nagemaakt in een blockchain.

Testopstelling

De ideeëntrein vol met innovaties
De ideeëntrein vol met innovaties

Op het programma stond ook nog een bezoekje aan een testopstelling om nieuwe hippe onderdelen voor treinen te bouwen. Bijvoorbeeld een coupe met Fifa scherm, een kroeggedeelte, derdeklaszitplaatsen, slaapcabines en massagestoelen. (zie video). De dag werd in stijl afgesloten met Duitse biertjes en schnitzels.

ProRail innoveert

ProRail is altijd op zoek naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, leveranciers en start-ups. Voor innovaties van marktpartijen hebben we de InnovatieHUB, een platform om de markt te stimuleren om met ideeën te komen. We zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals onze allianties met de TU Delft en TNO, en met collega-infrabeheerders binnen Next Generation Infrastructures.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers