Van herfst naar winter

Nieuws

16 november 2015

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu (IenM) informeerde vandaag de Tweede Kamer over de wintervoorbereidingen van NS en ProRail. Net als op de weg (files) of in de lucht (geannuleerde vluchten) kan sneeuw, strenge vorst en storm ook treinreizigers overlast geven.

Minder treinen geeft lucht

NS en ProRail zetten bij verwachte extra storingen aan treinen en wissels komende winter een aangepaste dienstregeling in. Minder treinen betekent meer ruimte om storingen op te vangen en reizigers een betrouwbaarder en voorspelbaarder reis aan te bieden.

Oefenen

ProRail en NS richten zich deze winter op het perfectioneren van de al bestaande wintermaatregelen. Daarom trainen we onze mensen regelmatig waarbij besluitvorming bij extreem weer (winter, herfst en storm) door ProRail, vervoerder en aannemer wordt nagebootst. Op deze manier houden we onze organisaties scherp.

Alert op ijzel

Vorige winter ondervonden reizigers op het spoor last van ijzel en rijp op de bovenleiding. Helaas bestaat er geen middel om overlast van ijzel en rijp te voorkomen. Wel hebben we nu duidelijke criteria ontwikkeld voor ijzel en rijp, zodat we beter weten wanneer de kans op ijzel en rijp verhoogd is. Als het nodig is gaan we samen met de vervoerders vaker preventief lege treinen laten rijden om te voorkomen dat ijzel of rijp overlast geeft voor reizigers.

Kwetsbaar

Ondanks alle maatregelen blijft het spoor kwetsbaar in de winter. Door de grote drukte op het Nederlandse spoor (meer dan 5.000 NS-treinritten per dag) zijn storingen als gevolg van winterweer in Nederland helaas sneller merkbaar voor reizigers. Een aangepaste dienstregeling met minder treinen geeft lucht in de dienstregeling om storingen beter op te vangen en reizigers een betrouwbaardere reis te bieden.

Meer grip voor reizigers

Dankzij hulpmiddelen als de sms-alert en de Reisplanner Xtra krijgen reizigers meer grip op hun reis en worden zij een dag van te voren al actief geïnformeerd als de dienstregeling wordt aangepast. Naast de landelijk aangepaste dienstregeling kunnen NS en ProRail komende winter op basis van weersvooruitzichten ook op één of enkele regionale trajecten de dienstregeling aanpassen indien nodig.

Kijk voor meer informatie over onze winterpagina  en lees op deze webpagina de Kamerbrieven.
 

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers