Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Wat doet ProRail als dassen zijn gesignaleerd?

Veelgestelde vraag

Na signalering houden we in de gaten of en in welke mate het spoor verzakt. Als het spoor verzakt, dan nemen we maatregelen. Dat kan een tijdelijke snelheidsbeperking zijn voor treinen op die locatie. In extreme gevallen moeten we omwille van veiligheid het treinverkeer stilleggen.

Hoe dan ook; het spoor zal hersteld moeten worden en daarvoor zijn ontheffingen nodig, omdat de das een beschermd dier is.

Specialistische ingenieursbureaus en ecologisch adviseurs helpen ons bij het ontwikkelen van een aanpak om op een diervriendelijke manier de das bij het spoor weg te krijgen. Als dat plan is opgesteld gaat het naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om een ontheffing aan te vragen. Die ontheffing is nodig om in te kunnen grijpen in het leven en in de leefomgeving van de das.

Voor elke plek waar we dassen signaleren moet een nieuw plan bedacht worden. Want elke situatie is uniek en vraagt om een eigen aanpak.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers